Roots Ethiopian Photo Exhibition komt naar Nederland op 20 en 21 juni


AMSTERDAM, ROTTERDAM, 20150614 -- In Bath in Engeland staat een bijzonder huis; Fairfield House. Het is een groot landhuis wat beheerd wordt door een commissie (waarin o.a. de Rastafari community vertegenwoordigd is), opgezet om het huis te bewaren, te gebruiken als een dagcentrum voor ouderen in de stad, het beheren van een gemeenschapsruimte en een museum. In dit huis werd ooit de kiem gelegd voor de strijd tegen het kolonialisme in Afrika en wereldwijd. Van 1936 tot 1941 werd vanuit dit huis het verzet tegen de wrede koloniale bezetting van Ethiopië door het fascistische Italië geleid door niemand minder dan Keizer Haile Selassie.

Juist deze historische plaats was dit jaar het decor van een indrukwekkende tentoonstelling over Ethiopië met schitterende foto’s van de Ethiopische Addishiwot Asfawosen Zeleke. In de zogenaamde Tafari Gallery werd van 3 januari tot 2 mei dit jaar een ander prachtig en divers beeld getoond van een land dat de geschiedenis in zou gaan als het enige niet gekoloniseerde land in Afrika. De tentoonstelling had als doel om de vooroordelen die op ons netvlies zijn gebrand te doorbreken. Ethiopië is een land met een enorme diversiteit aan culturen, religies, talen en landschappen. Na het zien van deze expositie zal Ethiopië nooit meer hetzelfde zijn in de beleving van de bezoeker.

Deze prachtige tentoonstelling komt deze maand naar Nederland. Op 20 en 21 juni zal het werk van Addishiwot te bewonderen zijn bij de Heesterveld Creative Community tijdens de Open Art Route in Amsterdam Zuidoost. In het gebouw van H75 op Heesterveld 75 kunt u gebruik maken van de unieke kans om deze expositie met eigen ogen te aanschouwen. Op zaterdag kunt u er terecht van 12 tot  22 uur. De officiële opening vindt plaats om 18 uur. Voor de liefhebbers is er Ethiopisch eten en in de avond kunt u genieten van heerlijke Reggaemuziek van Wadada Sound. Op zondag is de expositie geopend van 12 tot 18 uur.

Op zondag 21 juni zal Stichting Lalibela in buurthuis Irene in Rotterdam-Zuid een swingende manifestatie organiseren met als centraal thema het werk van Addishiwot. Buurthuis Irene aan de Oudenlandstraat 75 zal die dag in het teken staan van de Rastafari leefwijze en de Ethiopische cultuur. Er zullen diverse Nyahbinghi en Reggaegroepen zich van hun beste kant laten zien. Uiteraard is er ook aan de innerlijke mens gedacht. Mocht de tentoonstelling u hongerig gemaakt hebben, geniet dan van een heerlijke Ital-maaltijd die aldaar geserveerd wordt. De tentoonstelling begint om 15 uur en wordt afgesloten om middernacht.

Voor meer info:

Tariq Khan (Amsterdam) 0615438083

Roland van Reenen (Rotterdam) 0620625115

Deel: ' Roots Ethiopian Photo Exhibition komt naar Nederland op 20 en 21 juni '


Lees ook