Rotterdam krijgt pop-up loket!

Persbericht ChristenUnie-SGP Rotterdam - 30 maart 2015

Rotterdam krijgt pop-up loket!

Tijdens het allereerste pop-up congres van Nederland - START POP-UP NOW - in het oude bankgebouw aan de Coolsingel kondigde wethouder Schneider een gemeentelijk pop-up loket aan! Hiermee geeft de bouwwethouder gehoor aan de oproep van ChristenUnie-SGP burgerraadslid Mark de Boer om pop-up initiatieven te ondersteunen in hun zoektocht naar (tijdelijke) ruimte: Zo speelt de gemeente een nog actievere rol in het terugdringen van leegstand en geeft tegelijkertijd lokale (startende) ondernemers een steun in de rug. Oftewel: een win-win situatie!

Pop-up stores worden een steeds bekender fenomeen in het Rotterdamse straatbeeld. Vooral voor startende ondernemers en webwinkeleigenaren zijn pop-up stores een goede manier om ervaring op te doen in een fysieke (tijdelijke) winkel om bijvoorbeeld te zien of een product aanslaat bij het publiek. Daar komt bij dat pop-up ondernemers vrijwel altijd in leegstaande panden zitten en zo een belangrijke rol spelen in het aantrekkelijk houden van winkelstraten.

Grote vastgoedjongens laten bewegen

Het is alleen niet altijd eenvoudig om een geschikte ruimte te vinden. Hoewel steeds meer ondernemers de tijdelijkheid omarmen sluiten de grote vastgoedeigenaren vaak liever dure meerjarige huurcontracten af. De Boer: En dat is begrijpelijk, je kan niet verwachten dat eigenaren massaal vierkante meters weggeven aan ondernemers. Tegelijkertijd is leegstand voor deze eigenaren ook geen wenselijke situatie. Het is de kunst om met elkaar in gesprek te blijven en innovatieve concepten te ontwikkelen die aantrekkelijk zijn voor beide partijen. Initiatieven die hieraan bijdragen – zoals het pop-up congres – juich ik van harte toe!

De ChristenUnie-SGP ziet hier ook een rol weggelegd voor de gemeente Rotterdam om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Om die grote vastgoedjongens te bewegen hun leegstaande ruimten aan te bieden aan al die (startende) ondernemers die staan te popelen om aan de slag te gaan., aldus De Boer die blij is dat de wethouder aan de slag gaat met zijn voorstel.

Het voorstel voor een pop-up loket is in november 2014 ingediend in de gemeenteraad - samen met GroenLinks en SP – en met ruime meerderheid aangenomen.

Deel: ' Rotterdam krijgt pop-up loket '


Lees ook