Round up 42e Film Fest Gent

Persbericht: 28-10-2015 voor onmiddellijke release

Round up 42e Film Fest Gent

De 42e editie van Film Fest Gent bood het festivalpubliek een brede waaier van films uit alle windstreken. We vertoonden in totaal 148 films uit 45 verschillende landen, waarvan 111 langspeelfilms en 37 kortfilms. Voor de 444 filmvoorstellingen en 7 concerten konden we rekenen op ruim 100.000 bezoekers in Kinepolis, Sphinx, Studio Skoop, Vooruit, KASKcinema, De Bijloke en 't Kuipke.

We mochten ook heel wat internationaal talent ontvangen in Gent: acteur Colin Farrell & regisseur Yorgos Lanthimos met 'The Lobster' (die bovendien de Georges Delerue Award voor Beste Sounddesign won), regisseurs Hirokazu Koreeda met 'Our Little Sister', Pablo Larraín met 'El Club', Thomas Bidegain met 'Les Cowboys', László Nemes met 'Son of Saul' en winnaar van de Grote Prijs voor Beste Film Jayro Bustamante met 'Ixcanul'. De Franse acteur Melvil Poupaud presenteerde 'Le Grand jeu', acteerveteraan Christopher Plummer kwam de Joseph Plateau Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen en acteur Alexander Skarsgård presenteerde samen met regisseur Marielle Heller 'The Diary of a Teenage Girl'.

Ook Belgisch talent ontbrak niet op de rode loper: Robin Pronts 'D'Ardennen' opende het festival in aanwezigheid van cast & crew, Adil El Arbi & Bilall Fallah stelden 'Black' voor en wonnen later de Port of Ghent Publieksprijs, Gilles Coulier en de cast & crew van 'Bevergem' presenteerden de marathon van de 4 laatste afleveringen, Laurent Van Lancker stelde 'Brak' voor, Benny Vandendriessche presenteerde zijn eerste documentaire 'Bobbejaan' en Manu Riche zijn fictiedebuut 'Problemski hotel'.

De laatste dagen van het festival stonden naar goede gewoonte volledig in het teken van filmmuziek met het Great British Film Music Concert en de 15e verjaardagseditie van de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert. Film Fest Gent mocht een groot aantal componisten en sleutelfiguren uit de filmmuziekindustrie begroeten, onder wie Alan Silvestri (de centrale gast van het concert), Patrick Doyle (die de Lifetime Achievement Award in ontvangst kwam nemen) en Antonio Sanchez die Discovery 2015 werd én de Award won voor Best Original Film Score of the Year met de slotfilm van vorig jaar 'Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)'.

Hoogtepunten

We vroegen aan enkele aan FFGent verbonden filmliefhebbers wat hun persoonlijke hoogtepunten waren op deze 42e editie van Film Fest Gent.

Artistiek directeur Patrick Duynslaegher:

1. Talk Sir Alan Parker: Zonder een blad voor de mond te nemen, praatte de regisseur van 'Midnight Express', 'Mississippi Burning' en 'Evita' over zijn carrière, zijn visie op film en zijn hilarische avonturen in Hollywood. Leerrijk maar ook zeer grappig.

2. Patrick Doyle/'Carlito's Way': De synchroon op de beelden live uitgevoerde muziek van Patrick Doyle voor de achtervolgingscène in de New Yorkse metro en in Grand Central Station, was een demonstratie van de impact van de muziek op een van dé briljante scènes in het werk van Brian De Palma. Voor mij was dit het hoogtepunt van de World Soundtrack Awards waarop Patrick Doyle de Lifetime Achievement Award kreeg.

3. Hommage aan Chantal Akerman: Met de last minute ingelaste vertoning van de door Cinematek gerestaureerde versie van 'Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles' (1975) bracht Film Fest Gent hulde aan de meest invloedrijke Belgische regisseuse uit de moderne cinema.

Programmator Wim De Witte:

1. De samenwerking met het vaste FFGent team en met een team van zeer gedreven tijdelijke medewerkers. Een grote organisatie als Film Fest Gent kan alleen in goede banen worden geleid met een gemotiveerde ploeg!

2. De indrukwekkende gastenlijst, met toppers als Hirukazu Koreeda, Lásló Nemes, Christopher Plummer, Colin Farrell & Alexander Skarsgård.

3. De trouwe filmfestival bezoekers, die opnieuw in grote getale films kwamen ontdekken en concerten bijwoonden.

Journalist Raf Butstraen:

1. 'Son of Saul': Film van het jaar op Film Fest Gent! Het lukt niet altijd wegens vroegere release, maar dit jaar was het raak. En hoe!

2. Joseph Plateau Lifetime Achievement Award voor Christopher Plummer: Een acteur met wereldallure aanvaardt Plateauprijs en weet wat die betekent. Jammer genoeg een gebeurtenis in de coulissen.

3. British Film Music Seminar: Jaar na jaar wordt op een seminarie de filmmuziek tastbaar gemaakt en na een dialoog tussen curator Martine Huvenne en een thematisch gekozen componist kijk je anders naar een film waarvoor de muziek werd gecomponeerd. Of hoe horen het zien verbetert. Een van de sterkste troeven van Film Fest Gent.

Journalist & FFGent presentator Ben Van Alboom:

1. De Vlaamse films. Op een moment dat bepaalde media de Vlaamse film onder vuur nemen, zag je de Vlaamse festivalfilms de rest van het programma uit de top tien van de publieksprijs kegelen. En terecht! 'Blac'k won uiteindelijk, maar ook 'Bobbejaan' en 'D’Ardennen' bewezen dat enerzijds het publiek de Vlaamse film nog lang niet beu is, anderzijds het met de kwaliteit en diversiteit nog altijd bijzonder goed zit.

2. Eigen stoef stinkt, maar ik vond mijn festivalblog voor Canvas in feite niet slecht. Toegegeven, hij ging vaak over Grapje S. en andere natuurcatastrofes, maar ik heb er toch ook mooi een aantal films in gekregen, en mijn Back to the Future Marathon-outfit.

3. Geen selfie nemen met Alexander Skarsgård. Niet dat daar iets mis mee is, of dat ik het niet zelf ook had gedaan, was ik die avond in de buurt van Kinepolis geweest – ik zat in Studio Skoop. Maar aan mijn feeds te zien, deed werkelijk elke vage kennis op Facebook en Instagram het mij voor, en sexy vent of niet: tegen het einde van de avond moet die onder zoveel bacteriën gezeten hebben dat ik mij nadien een halfuur in antibacteriële zeep had mogen baden.

Journalist & FFGent presentator Roel Van Bambost:

1. Het + Parcours, dat opnieuw een massa mensen naar het festival heeft gebracht die anders de weg naar de bioscoop niet zou vinden.

2. De grote opkomst voor en de enthousiaste reacties op de doc 'Bobbejaan' in de Vooruit.

3. De World Soundtrack Awards, die dit jaar opnieuw het hoofdthema van het Film Fest Gent, “de impact van de muziek op de film”, alle eer hebben aangedaan.

Het 43e Film Fest Gent vindt plaats van 11 tot 22 oktober 2016.

Deel: ' Round up 42e Film Fest Gent '
Lees ook