Rouwproces ouders na diagnose autisme bij kind onderbelicht


Boek Myranda Smeelen geeft inzicht en handvaten voor familie en hulpverlening

AMSTERDAM, 20150314 -- Myranda Smeelen presenteert 20 maart 2015 haar boek 'Gedonder op de roze wolk', geschreven voor gezinnen die de diagnose ASS (autisme spectrum stoornissen) voor hun kind hebben gekregen of deze diagnose verwachten. Ook geeft het boek mensen rondom het gezin inzicht in de emoties en veranderingen die gepaard gaan met de diagnose ASS.

Eye-opener
Myranda Smeelen weet als ervaringsdeskundige (ze heeft twee kinderen met autisme) dat er nog veel te verbeteren is in de diagnosestelling, de begeleiding van het kind met een ASS en de ondersteuning aan ouders en de andere gezinsleden. Als gediplomeerd coach en gecertificeerd bedrijfspsycholoog legt Myranda Smeelen precies de vinger op de zere plek. Volgens Smeelen is rouw bij familieleden nog steeds ernstig onderbelicht wanneer de diagnose ASS wordt verwacht of is gesteld. Myranda Smeelen: “Hoe is het mogelijk dat veel gezinnen nog niet op een effectieve manier worden ondersteund, terwijl er zoveel hulpverleners bij deze gezinnen zijn betrokken?” Om deze moeders, vaders en grootouders van een kind met een ASS hierbij te helpen schreef Smeelen het boek 'Gedonder op de roze wolk'.

Presentatie
Myranda presenteert haar boek 'Gedonder op de roze wolk' aanstaande 20 maart om 15.00 uur in het Brooklyn hotel, NDSM, Plein 28 in Amsterdam Noord. Acteur Cees Geel geeft de aftrap van de presentatie. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze presentatie via de website www.unieke-moeders.nl.

Diagnose ASS, en dan?
Het persoonlijke verhaal van Myranda Smeelen laat niets aan de verbeelding over. Duidelijk en concreet beschrijft ze haar eigen rouwproces en geeft tips en richtlijnen voor andere moeders en familieleden van een kind met een ASS. Smeelen benadrukt het belang van een tweeledige benadering. Na het horen van de diagnose is naast de focus op het kind ook specifieke aandacht noodzakelijk voor het rouwproces van de ouders. Rouw bij de moeder of andere gezinsleden vanwege gebroken dromen en verloren verwachtingen kan een succesvolle hulpverlening voor het kind in de weg staan.”

Specialisten
Met name specialisten (psychiaters, huisartsen, psychologen, coaches, counselors, leerkrachten, intern-begeleiders, therapeuten en instanties die met ouders werken waarvan een of meerdere kinderen zijn gediagnosticeerd met autisme) kunnen de ervaringen en inzichten van Myranda Smeelen meenemen bij bijvoorbeeld het 'slecht nieuws gesprek', waarbij ouders de diagnose ASS te horen krijgen voor hun kind.

Meer informatie op de website www.unieke-moeders.nl


Deel: ' Rouwproces ouders na diagnose autisme bij kind onderbelicht '
Lees ook