Katholieke Universiteit Nijmegen

ROUWZITTING TER HERDENKING VAN PROF. DR. J.A.K.E. DE WAELE EN BOUKJE NIEWOLD

De Katholieke Universiteit Nijmegen heeft vandaag met een academische rouwplechtigheid in een overvolle aula afscheid genomen van prof. dr. J.A.K.E. de Waele, hoogleraar klassieke archeologie en Boukje Niewold studente kunstgeschiedenis.

Prof. Bots, decaan van de Faculteit der Letteren, noemde het geheel in de geest van prof. De Waele om een gezamenlijke rouwzitting te houden voor zowel een docent als een student. De verschillende sprekers roemden prof. De Waele als een eminent geleerde en een enthousiast docent die altijd zeer betrokken was bij zijn studenten. Dr. Stefan Mols die namens de afdeling klassieke archeologie sprak, ging in op de betekenis van prof. De Waele voor het bestuderen van de klassieke architectuur, waarin hij een internationale naam had opgebouwd. Hij memoreerde het boek over Pompeii dat De Waele deze zomer zou presenteren, een boek dat nu met een in memoriam zal verschijnen. Studente Annemarie Oele herinnerde zich prof. De Waele als een zeer bevlogen leermeester die in meer dan alleen in studieprestaties was geïnteresseerd en die vooral tijdens de opgravingencampagnes als een vader voor zijn studenten was.
Dr. Wouter Weijers, docent kunstgeschiedenis sprak woorden van herinnering aan Boukje Niewold. Hij vertelde hoe Boukje vanuit haar studie bouwkunde de interesse voor architectuur had ontwikkeld en daarbij zeer breed geïnteresseerd was: van de moderne gebouwen tot aan de klassieke architectuur die ze in Pompeii zou gaan ontdekken. Jaargenote Eveline Ording sprak over de verantwoordelijkheid die Boukje voelde voor de groep tijdens een reis naar Parijs, over het plezier dat ze had gehad en de interesse in anderen. Rector Magnificus prof. dr. Blom richtte zich persoonlijk tot de studenten die het ongeluk hadden overleefd. De deuren van de decaan en van mij staan altijd voor jullie open. Wij vergeten niet wat jullie hebben meegemaakt. Je kunt op ons rekenen. Wij blijven met iedereen bezorgd over de toestand van Roos de Jong die nu in het ziekenhuis van Freiburg ligt.

Deel: ' Rouwzitting KU Nijmegen afscheid hoogleraar en studente '
Lees ook