RPF-jongeren: NS moet papier apart inzamelen

Nieuwe gratis kranten leiden tot papierverspilling

(Persbericht RPF-jongeren, 23 juni 1999)

Sinds maandag heeft Nederland er twee kranten bij. Spits en Metro strijden om de gunst van de klant. De RPF-jongeren zijn blij met deze nieuwe service verlening aan de treinreizigers, maar maken zich zorgen om de papierberg die ontstaat in de treinen. Maandag was het resultaat gelijk zichtbaar. Overal in de treinen en op de stations slingerden de kranten. De schoonmakers van de spoorwegen zullen binnenkort wel salarisverhoging vragen...

Bij navraag bij één van de schoonmaak teams van de NS, blijkt dat de NS bij het schoonmaken van treinen het afval niet scheidt. Het gevolg is dat de vele kranten die dagelijks worden achtergelaten in de treinen gewoon op de afvalberg belanden in plaats van bij de papierverwerking.

Uit een telefoontje met Metro bleek "dat ze er mee bezig zijn". Dat vinden de RPF-jongeren een beetje vreemd. Had hier niet eerder aan gedacht kunnen worden? De logistieke afdeling van Spits verklaard alle kranten die ze dagelijks overhebben op te ruimen: "Maar wij zijn best bereid verdere afspraken te maken met de NS". Volgens Spits zijn zij niet meer verantwoordelijk als de reiziger de krant heeft aangenomen, dat is de reiziger aldus Spits. In de treinen en op de stations is echter geen papierbak te vinden.

NS verantwoordelijk

De vraag is natuurlijk wie er verantwoordelijk is om het papier in te zamelen. De vervuiler betaald zeggen we altijd. Maar wie is hier de vervuiler? De makers van de gratis kranten of de lezers die de krant achter laten in de trein? In feite beiden. De makers van de kranten kunnen echter moeilijk de NS-treinen gaan schoonmaken en de reizigers kunnen moeilijk verantwoordelijk gesteld worden als zij nergens hun oud papier kwijt kunnen.

De RPF-jongeren vinden dat de NS hier haar verantwoordelijkheid moet nemen. De treinen zijn immers openbaar, en de prullenbakken in deze treinen dus ook. De RPF-jongeren roepen de NS daarom op om zo snel mogelijk te beginnen met het gescheiden inzamelen van het afval uit de treinen. Natuurlijk zitten hier haken en ogen aan. Het zal niet van de ene op de andere dag mogelijk zijn. De NS zou kunnen beginnen met het plaatsen van papierbakken op de stations, naast de gewone afvalbakken. De extra kosten voor het gescheiden inzamelen van het papier zou de NS kunnen verhalen bij de makers van de kranten.

De RPF-jongeren roepen de NS op om hun milieuvriendelijke imago ook waar te maken bij het inzamelen van de vele kilo's afval die dagelijks uit de treinen wordt gehaald!

Schone stations

De RPF-jongeren zijn voor een kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer en vinden daarom dat stations schoon en aantrekkelijk moeten zijn. Het her en der neergooien van stapels kranten maakt de stations nu niet bepaald aantrekkelijke openbare ruimtes. Op sommige stations lagen er dinsdag zelfs nog kranten van maandag, maar dat zullen wel aanloop problemen zijn. De RPF-jongeren vinden dat de NS afspraken moet maken met de makers van de kranten over de verspreiding op de stations. Het moet toch mogelijk zijn om de kranten te presenteren in mooi vormgegeven bakken in plaats van ze neer te gooien in de drukke stationsgangen?


Deel: ' RPF-jongeren NS moet papierafval apart inzamelen '
Lees ook