WERELD NATUUR FONDS

Rubber fiets- en zadeltassen voor behoud regenwoud

Unieke samenwerking fietsfabrikant Giant Europe en Wereld Natuur Fonds

De Treetap fiets- en zadeltas betekent gemak voor de Nederlandse fietser en tegelijkertijd een toekomst voor de rubbertappers in de Amazone en behoud van het regenwoud in Brazilië. Het Treetap initiatief van Giant Europe BV is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Tijdens de FietsRAI in Amsterdam presenteert Giant Europe de eerste van 10.000 Brasil Bikes met standaard de Treetap zadeltas. Een tas gemaakt van duurzaam geoogste wilde rubber uit het Amazoneregenwoud. Mevrouw Bia Saldanha, directeur van Amazonlife heeft op vrijdag 7 maart de eerste Treetap zadeltassen overhandigt aan vertegenwoordigers van Giant Europe BV en het Wereld Natuur Fonds.

Unieke samenwerking
Naast de Treetap zadeltas introduceert Giant Europe ook de Treetap fietstas, die standaard deel uit maakt van het nieuwste fietsmodel EZB-bike. Met dit Treetap-initiatief heeft Giant Europe de Europese primeur met Treetap producten. Giant levert behalve een natuurlijk produkt met veel gebruiksgemak vooral ook een bijdrage aan het behoud van het regenwoud in Brazilië. Het Wereld Natuur Fonds is juist daarom zo blij met de samenwerking met Giant Europe, een samenwerking tussen de bosbewoners van de Amazone en 's werelds grootste fietsproducent. Voor de toekomst van het Amazoneregenwoud is het van groot belang dat de Indianen en Brazilianen ter plekke op een duurzame manier gebruikmaken van het regenwoud. Gouverneur Jorge Viana van Brazilië wil - tegen de verdrukking in - bewijzen dat het mogelijk is van het bos te leven zonder het te vernietigen. Op dit moment verdienen 200 families 80% van hun inkomen met de rubbertap voor Treetap-produkten. Viana is met de dood bedreigd, maar het weerhoudt hem niet van zijn strijd voor een duurzame boseconomie. Hij weet zich daarbij gesteund door het Wereld Natuur Fonds en nu ook door Giant, die met hun Treetap initiatief helpen een basis te leggen voor een gezonde boseconomie en behoud van de flora en fauna in het regenwoud.

Amazone
Het Amazonegebied is 's werelds grootste aaneengesloten regenwoud. Er leven naar schatting 200 soorten zoogdieren waaronder de jaguar, wel 950 vogelsoorten, meer dan 2000 soorten vis, honderden verschillende bomen en tienduizenden plantensoorten. Een aantal plantensoorten uit de Amazone bevat grondstoffen voor medicijnen. En veel van de Amazone is mogelijk nog niet bekend; regelmatig ontdekken wetenschappers weer nieuwe soorten in het Amazoneregenwoud.

Treetap
De Treetap tassen van Giant zijn de eerste afgewerkte producten van wilde rubber uit de Amazone op de Europese markt. De Braziliaanse leverancier en patenthouder Amazonlife heeft bijna tien jaar in de ontwikkeling van Treetap producten geïnvesteerd. Met als resultaat een natuurlijk product dat als A-merkt uit de Amazone kan worden gepositioneerd. In Nederland worden de Treetap tassen geïmporteerd door de Nederlandse onderneming Interretail.

Op aanvraag beschikbaar:
PANDA maart 2002, verhaal over Amazoneregenwoud PANDA maart 2003, over samenwerking Giant Europe BV - Wereld Natuur Fonds
speech Hans Voortman, directeur Wereld Natuur Fonds

Beeldmateriaal:
op aanvraag is digitaal beeldmateriaal van zowel het product als van de Amazone beschikbaar, evenals van de officiele overhandiging van de 1e Treetap zadeltas.

Interviewmogelijkheden
Tijdens de perspresentatie op 7 maart zijn vertegenwoordigers van Giant Europe en het Wereld Natuur Fonds beschikbaar voor interviews, evenals vertegenwoordigers van Amazonlife uit Brazilie. Van 10 t/m 17 maart is de WWF-projectleider uit het Amazonegebied in Nederland, er is beperkt gelegenheid om met hem een interviewafspraak te maken, via het Wereld Natuur Fonds.

Meer informatie:
Marie-Christine Lanser-Reusken, persvoorlichter Wereld Natuur Fonds tel: 030-6937374, mobiel: 06-21548657, email: mlanser@wwf.nl


07 mrt 03 14:28

Deel: ' Rubber fiets- en zadeltassen voor behoud regenwoud '
Lees ook