Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht |20 februari 2003 | |Wereld Natuur Fonds start veiling en campagne voor koraal

Ruim 100 bekende Nederlanders helpen het koraal

Donderdag 20 februari 2003 start het Wereld Natuur Fonds op de Dam in Amsterdam een landelijke campagne voor het koraal onder de titel ´Geef het koraal weer kleur´. Het Wereld Natuur Fonds wil hiermee de aandacht vestigen op de bedreigingen waar koraalriffen wereldwijd mee kampen en het belang van het koraal voor mens en natuur. Centraal in de campagne staat de WNF-veiling voor koraal via www.wnf.nl. Ruim 100 musici, sporters, TV-persoonlijkheden en andere bekende Nederlanders stelden een persoonlijk voorwerp, VIP-arrangement of ontmoeting ter beschikking om te laten veilen ten behoeve van het koraal. Met de opbrengst van de veiling zal het Wereld Natuur Fonds betere bescherming van koraalriffen realiseren. Bij de start van de campagne op de Dam geven enkele bekende Nederlanders, kunstenaars van galerie Donkersloot, het publiek, duikers, kinderen en medewerkers van het Wereld Natuur Fonds een reusachtig koraaldoek letterlijk en massaal weer kleur. Het resultaat hiervan zal eveneens geveild worden via www.wnf.nl ten behoeve van het koraal.

Bedreigingen koraal

Koraalriffen staan wereldwijd onder grote druk. 27% is al verloren gegaan als gevolg van klimaatverandering, verkeerde vistechnieken en vervuiling. Als de ontwikkelingen in dit tempo doorgaan zal dit binnen 30 jaar oplopen tot 60%. Koraalriffen zijn van levensbelang voor mens en dier omdat koraalriffen voorzien in voedsel, inkomen en veiligheid. Koraalriffen barsten van het leven en voorzien daardoor zowel mens en dier van voedsel. Koraalriffen voorzien mensen van inkomen uit de visserij en het toerisme. En koraalriffen zorgen voor veiligheid omdat ze dienst doen als natuurlijke kustbeschermers, omdat ze van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van medicijnen en omdat allerlei zeedieren beschutting zoeken op het rif, bijvoorbeeld om zich er voort te planten.

WNF-veiling voor het koraal
Vanaf 20 februari kan iederdeen via www.wnf.nl een maand lang bieden op een zelfgemaakt schilderij van Prins Bernhard, gesigneerde duikflippers van Marco Borsato, een gesigneerde bokshandschoen en boksles van Arnold Vanderlyde, het oranje speelshirt van Peter Blangé van de Olympische Spelen van Sydney, een gesigneerde akoestische gitaar van BZN, een masterclass zingen met Mathilde Santing, VIP-kaarten voor een concert en een etentje met André Rieu, een kleurrijke avondjurk van Ronald Kolk, een bril van Jacques d'Ancona, het badpak van Edith van Dijk, een kleurrijk schilderij van Corneille, een fotosessie met Joop van Tellingen, een mantelpakje van Mylene de la Haye en nog veel meer. In totaal stelden ruim 100 bekende Nederlanders iets beschikbaar voor het koraal. Deze bekende Nederlanders onderschrijven het belang van betere bescherming van koraalriffen wereldwijd. André Rieu: "de natuur, evenals muziek, behoort tot het mooie wat de wereld ons te bieden heeft. De koraalriffen geven ons bescherming, ontspanning, inspiratie, nieuw leven en een kleurige toekomst. Laat dit niet verloren gaan!" Mylene de la Haye: "Ik ben tijdens het duiken overweldigd geraakt door de schoonheid onder water en het zou echt eeuwig jammer zijn als de oceanen hun kleur verloren hebben als mijn kinderen de leeftijd bereiken dat ze met hun moeder onder water durven".

Betere bescherming koraalriffen
Het Wereld Natuur Fonds vraagt het Nederlandse publiek en de overheid via de campagne 'Geef het koraal weer kleur' om hulp om koraalriffen wereldwijd beter te kunnen beschermen. Hulp die dringend nodig is om

te voorkomen dat meer van deze natuurgebieden verloren gaan. Met de opbrengst van de veiling zal het Wereld Natuur Fonds ondermeer lokale vissers helpen om te schakelen naar duurzame visserij, vervuiling terugdringen, pleiten voor het instellen van veel meer beschermde zeegebieden bij overheden en hulp bieden bij het realiseren van goede bescherming en beheer van beschermde zeegebieden.


---

WNF-veiling voor het koraal:

Van 20 februari 2003 tot en met 19 maart 2003 kunnen mensen via www.wnf.nl bieden op persoonlijke eigendommen of arrangementen van ondermeer onderstaande bekende Nederlanders:

Muziek: Trijntje Oosterhuis, Ronnie Tober, BZN, Kane, André Rieu, Andre Hazes, Gerard Joling, Tony Neef, Pierre Kartner, Jantje Smit, Willeke Alberti, Peter Douglas, Mrs. Einstein, Mathilde Santing, Laidback Luke, Gerard Ekdom, Marco Borsato, Working Girls, Cor Bakker, De Dijk.

Cabaret & musical: Herman van Veen, Tineke Schouten, Stanley Burleson, Maaike Widdershove, Youp van´t Hek, Bill van Dijk, Acda & de Munnick.

TV/film bekendheden: Mylene de la Haye, Lucille Werner, Irene Moors, Anniko van Santen, Joris Lutz, Jet Sol, Ursul de Geer, Floortje Dessing, Gert-Jan Dröge, Gijs Staverman, Sergi Henri Valcke, Jacques d'Ancona, Astrid Joosten, Humberto Tan, Bruni Heinke, Rob Kamphues, Chanella Hodge, Frans van Deursen, Antonie Kamerling, Victoria Koblenko, Mariska Hulscher, Isa Hoes, Tatjana Simic, Gaston Starreveld, Nance, Willibrord Frequin, Jochem van Gelder, Emile Ratelband, Annette Baarlo, Liesbeth Kamerling, Ariana Spier, Sandra Mattie.

Sport: Peter Blangé, Mark Huizinga, Arnold Vanderlyde, Ties Kruize, Elsemieke Havenga, TVM-schaatsploeg, Henk Lubberdink, Ada Kok, Edith van Dijk, Rene van de Kerkhof, Erica Terpstra, Ruud Gullit, PSV.

Diversen: Prins Bernhard, Frans Molenaar, Hans Klok, Paul van Gaalen, Joop van Tellingen, Leo Vogelzang, Paul Fagel, Paul Schulten, Ronald Kolk, Maik de Boer, Klaas Wilting, Juliëtte Vossen, Dick Beijer, Yonina, Henk Krol.

Overige activiteiten van het Wereld Natuur Fonds voor het koraal: Ondersteuning van de IMAX-film Coral Reef Adventure in Omniversum Den Haag; de WNF-Rangerclub (jeugdleden) komt vanaf 1 maart 2003 onder de titel ´Help allemaal.red ons koraal´ ook in actie voor het koraal; Scholenactie: basisscholen in heel Nederland kleden vanaf 20 februari hun school kleurrijk aan door slingers van koraal-kleurplaten voor het raam op te hangen; Lokale en regionale activiteiten, georganiseerd door vrijwilligers van het Wereld Natuur Fonds.

Informatie op internet:
www.wnf.nl en klik op homepage op pers voor persinformatie, factsheets, selectie uit beschikbaar beeldmateriaal e.d. www.wnf.nl/koraal : voor informatie over koraal en wat het Wereld Natuur Fonds doet om koraalriffen te beschermen. www.wnf.nl/veiling : toegang tot de WNF-veiling voor het koraal www.wnf.nl/koraal/banners : voor het downloaden van banners voor gebruik op internet.

Op aanvraag beschikbaar:
Beeldmateriaal (foto- en videomateriaal) van koraalriffen, dieren, bedreigingen Beeldmateriaal (foto- en videomateriaal) van het startevent op de Dam op 20 februari 2003 Foto´s van veilingstukken en quote´s van bekende Nederlanders over hun veilingstukken en hun motivering om mee te doen aan deze actie voor het koraal Factsheets: Koraal, Beschermde zeereservaten, Great Barrier Reef, Bonaire, Kiunga (Kenia) en Bali Barat (Indonesië) Rapport The Economics of Worldwide Coral Reef Degradation over het economisch belang van het koraal (Nederlandstalige samenvatting beschikbaar) Informatie over de hierboven beschreven activiteiten van het Wereld Natuur Fonds tijdens de campagne 'Geef het koraal weer kleur'

|Meer informatie: Esther Naber, persvoorlichter. Telefoon: | |030-6937832/06-29535947 | |Email: enaber@wwf.nl | | |

---- --

Deel: ' Ruim 100 bekende Nederlanders helpen het koraal '
Lees ook