NOS


Ruim 1000 liedjesschrijvers uitgedaagd voor Nationaal Songfestival 2003
24-05-2002
''t Is te lang geleden'. Met deze verwijzing naar de laatste Nederlandse winnaar van het Eurovisie Songfestival (Ding-a-Dong,Teach-In, 1975) heeft de NOS in samenwerking met de Stichting Conamus ruim 1000 liedjesschrijvers uitgedaagd om Nederland in 2003 aan een nieuwe overwinning te helpen. De auteurs hebben hiervoor een lege cd ontvangen, waarop zij een lied kunnen branden voor het Nationaal Songfestival, dat op 1 maart 2003 wordt gehouden. Het winnende lied zal vervolgens worden gezongen op het Eurovisie Songfestival van 2003.

Het benaderen van de musici en componisten gebeurt in de week dat in Tallinn, de hoofdstad van Estland, het Eurovisie Songfestival wordt gehouden. Aan dit festival doet Nedreland dit jaar niet mee, omdat de Nederlandse inzending met een gedeelde 18/19de plaats vorig jaar te laag eindigde. In 2003 is Nederland wel weer van de partij.

Om herhaling van lage klassering te voorkomen, heeft de NOS in een vroegtijdig stadium ruim 1000 muziekauteurs benaderd met de vraag één of meer pakkende liedjes van maximaal drie minuten in te zenden. Deze zogenaamde 'vrije inschrijving' staat overigens ook voor anderen open. Maximaal 32 liedjes zullen door een vakjury worden uitgekozen voor deelname aan een van de vier voorronden, die worden georganiseerd door de TROS. Het systeem van voorronden bij een Nationaal Songfestival is nieuw. In onder meer België en Zweden is deze opzet zeer succesvol.

Van de genomineerde liedjes gaan er acht naar de nationale finale op 8 maart 2003. Over de exacte data en precieze invulling van de voorronden zijn nog geen details bekend. Voor de liedjesschrijvers van de acht liedjes die naar het Nationaal Songfestival gaan, is voor het eerst een financiële vergoeding beschikbaar. De NOS verwacht dat dit een extra prikkel zal vormen voor kwalitatief goede inzendingen.

Het Nationaal Songfestival, dat wordt georgaiseerd door de NOS, zal op 1 maart 2003 in Ahoy in Rotterdam worden gehouden. Cabaretière Loes Luca neemt voor het eerst de centrale presentatie van dit festival voor haar rekening. Op het avondvullende muziekspektakel met voorprogramma en after party zullen diverse binnen- en buitenlandse artiesten optreden.

Deel: ' Ruim 1000 liedjesschrijvers uitgedaagd voor Nationaal Songfestival 2.. '
Lees ook