Ingezonden persbericht


NLG 15 MLN. FINANCIERING VOOR NIEUWE NEDERLANDSE CHIPMAKER

Nederlandse chipfabrikant komt met nieuwe opto-electronische chip; doorbraak in technologie; substantiële kostenreducties voor telecom netwerkbedrijven

Delft, 25 september, 2001 ­ De nieuwe Nederlandse chipfabrikant ThreeFive Photonics heeft in een eerste financieringsronde NLG 15.4 miljoen opgehaald middels investeringen van Atlas Venture en Gilde IT Fund. ThreeFive Photonics is ontwikkelaar van een nieuwe technologie voor optische chips, waarbij complete telecommunicatie netwerksystemen op een enkele chip kunnen worden gebouwd. Deze doorbraak in de technologie levert vele voordelen op, onder andere door het reduceren van de kosten van telecommunicatie netwerksystemen voor netwerkbedrijven.
"Uiteraard zijn wij zeer verheugd met de steun van Atlas Venture en Gilde IT Fund, die beide gerespecteerde venture capitalists in communicatie technologie zijn", zegt Wouter Deelman, CEO en medeoprichter van ThreeFive Photonics. "Deze investering stelt ons in staat om de ontwikkeling van onze eerste chip, codenaam Argo, te voltooien en deze gereed te maken voor productie. Tegen het einde van het jaar komen we met een werkend prototype van Argo en we verwachten dat deze chip volgend jaar productierijp zal zijn."
Wereldwijd staan de investeringen in apparatuur en technologie van telecombedrijven onder druk. Hierdoor worden leveranciers gedwongen met systemen te komen die tegen fundamenteel lagere kosten dezelfde of betere prestaties leveren. Dit zijn gunstige marktomstandigheden voor de technologische oplossingen waaraan ThreeFive Photonics momenteel werkt. De chipfabrikant ThreeFive Photonics richt zich op het ontwikkelen en produceren van chips in indiumphosphide die geïntegreerde opto-elektronische functionaliteit bevatten. Voor de ontwikkeling van chips maakt ThreeFive Photonics gebruik van vooruitstrevende concepten waarvan de werking op laboratoriumniveau reeds is bewezen. Deze nieuwste generatie chips, die niet groter zijn dan 1 cm2, zullen binnen enkele jaren
telecommunicatienetwerksystemen kunnen vervangen die nu nog de afmetingen van een netwerk computer hebben, en bovendien veel goedkoper zijn dan de huidige systemen. Uiteindelijk zal deze ontwikkeling leiden tot nieuwe netwerk architecturen en de mogelijkheid glasfibernetwerken voor kleine bedrijven en consumenten aan te leggen.
In de huidige markt zijn investeerders van durfkapitaal kritischer geworden bij de beoordeling van mogelijkheden dan in 1999 en 2000. In dit licht bezien, is de bereidheid van twee leidende investeringsmaatschappijen om in totaal NLG 15 miljoen in een eerste ronde in ThreeFive Photonics te investeren een duidelijk bewijs van hun vertrouwen in de strategie en het potentieel van de onderneming.
Atlas Venture ziet grote mogelijkheden voor ThreeFive Photonics. "Wij zijn blij dat wij in ThreeFive Photonics kunnen participeren", zegt Gerard Montanus, General Partner van Atlas Venture. "De druk van de markt om de kosten van telecommunicatiesystemen te verlagen is enorm. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat de technologie van ThreeFive Photonics van grote invloed zal zijn in dit deel van de telecommunicatiemarkt."

Eerder dit jaar leverde Gilde IT Fund het startkapitaal voor de oprichting en lancering van ThreeFive Photonics en vergroot zijn deelneming nu verder. "Sinds onze investering in januari heeft ThreeFive Photonics onze verwachtingen overtroffen", zegt Anton Arts, Investment Director van Gilde IT Fund. "ThreeFive Photonics' team van internationaal erkende ontwerpers en ontwikkelaars heeft al laten zien wetenschappelijke innovaties te kunnen vertalen in concrete producten die het enorme potentieel van deze technologie zullen aantonen".
De Raad van Commissarissen van ThreeFive Photonics bestaat nu uit de heren Dimmes Doornhein (voorzitter), Anton Arts en Gerard Montanus.

Over ThreeFive Photonics
ThreeFive Photonics richt zich op het ontwikkelen en fabriceren van geheel opto-elektronische chips die toegepast kunnen worden in telecommunicatienetwerken. De chips van ThreeFive Photonics zijn gebaseerd op indiumphosphide, een verbinding van elementen in de derde en vijfde kolom van het Periodiek Systeem, in plaats van het algemeen gebruikte silicium uit kolom vier. Het R&D-team van de onderneming heeft zijn sporen op het gebied van geïntegreerde optische technologie verdiend, onder andere met een optisch cross-connect systeem van slechts 1,5 bij 3 mm. ThreeFive Photonics heeft als doel complete subsystemen op een enkele chip te integreren en daardoor de afmetingen, de kosten en de prestaties van telecommunicatiesystemen aanmerkelijk te verbeteren.

Over Atlas Venture
Atlas Venture is een toonaangevende internationale venture capital onderneming die in een vroeg stadium investeert in communicatie, informatie technologie en life sciences bedrijven. Atlas Venture heeft kantoren in Amsterdam, Boston, Londen, Menlo Park, München, Parijs en Seattle. De investeringen zijn ongeveer evenredig in de Verenigde Staten en Europa. Atlas Venture is in 1980 opgericht en voert momenteel, verdeeld over zes internationale fondsen het management over $2.5 miljard durfkapitaal. Het Atlas Venture investeringsteam bestaat uit ervaren operationele managers en gespecialiseerde venture capitalists die nauw betrokken zijn geweest bij de oprichting en ontwikkeling van meer dan 300 bedrijven wereldwijd. Voor meer informatie, zie www.atlasventure.com.

Over Gilde IT Fund
Gilde IT Fund is een van de grootste en meest succesvolle investeringsfondsen in Europa. De onderneming onderscheidt zich vooral door z'n focus op specifieke gebieden en een reputatie waarin leidende internationale IT ondernemingen werden opgebouwd. Met meer dan 80 investeringen in de IT industrie in Europa, de VS en Israël en meer dan 205 succesvolle beursgangen en transacties, is Gilde een internationaal investeringsfonds met een bewezen staat van dienst.

//Einde bericht
Steijger.communications
Media- and Public Relations Consultancy
P.O. Box 118
3890 AC Zeewolde, the Netherlands
Tel: +31 36 523 5330
Fax: +31 36 523 5331
http://www.steijger.com

Contact:
Steijger.Communications/ThreeFive Photonics PR
Tel: 036 523 5330
Gsm: 06 555 92365

ThreeFive Photonics
Tel algemeen 070 451 7689
Fax 070 451 7684
e-mail info@35ph.com
www.threefivephotonics.com

Zoekwoorden:

Deel: ' Ruim 15 miljoen voor Hollandse chipmaker ThreeFive Photonics '
Lees ook