Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


Ruim 20.000 inzendingen bij 5e editie van de Nationale Wetenschapsquiz 28 december 1998

Dit jaar hebben ruim 20.000 krantenlezers hun antwoorden op de Nationale Wetenschapsquiz, een evenement van NWO en VPRO ingestuurd. Dat is ruim twee keer zo veel als in de afgelopen jaren. In dat aantal zitten circa 4000 inzendingen voor de junioreditie van de quiz, die dit jaar voor het eerst werd gelanceerd. Ook deden er 146 schoolklassen mee. In totaal werden er 77 foutloze inzendingen ontvangen.

Na tussenkomst van notaris prof.mr. A.A.J. van Velten is Marko Boon, student aan de Technische Universiteit Eindhoven, 21 jaar en lezer van De Limburger, de uitverkorene die de eerste prijs in ontvangst mag nemen. Dit is een geheel verzorgde ontdekkingsreis voor twee personen naar Mexico. De tweede en derde prijs zijn gewonnen door H. Kok uit Hoogvliet en Lexan Pieterse uit Voorhout. Zij mogen respectievelijk naar Madrid en Muggenbeet. Vier schoolklassen hebben een schoolreisje gewonnen naar Muggenbeet.

De eerste prijs in de Nationale Wetenschapsquiz JUNIOR (tot en met 12 jaar), is toegekend aan Dirk Reuser uit Bunnik, 10 jaar oud, voetballer en lezer van De Volkskrant. Hij gaat met zijn hele gezin een weekje naar Amerika. De tweede en de derde prijs zijn respectievelijk gewonnen door Joris Berkhout uit Amsterdam en Tobias van der Wal uit Leiden.

In de 5e editie van de televisiequiz bleken de hoogleraren sterker te zijn dan de museumdirecteuren. Uitblinker was de Delftse technisch-natuurkundige prof. dr. ir. Pieter Kruit. In de Juniorquiz eindigden op tv drie kandidaten ex aequo op de eerste plaats: Jesse de Haan, 9 jaar oud uit Beusichem, Elmer van Eeghen, 8 jaar, uit Amsterdam en Renske van Merwerode, 10 jaar, uit Uden.

De grote animo voor de quiz hangt samen met de ruime aandacht die nu vrijwel de gehele landelijke pers er aan besteedt. De quiz werd geplaatst in 24 dag- en weekbladen, tegen 19 vorig jaar. Bovendien zaten er enkele makkelijke vragen bij, die door velen goed werden beantwoord, zoals de vragen over het DNA van Prins Willem-Alexander en de verliefde inktvis. Zeer lastig bleek daarentegen de vraag over het eitje, dat al dan niet gekookt naar beneden komt rollen: 73 % van de inzendingen van deze vraag werd fout beantwoord. Ook de vraag over het opheffen van de illusie van de groter lijkende maan aan de horizon was moeilijk (73 % fout).

De uitslagen met toelichting zijn te vinden op de website van de VPRO en zijn schriftelijk op te vragen bij de afdeling Voorlichting & Communicatie van NWO, postbus 93138, 2509 AC Den Haag, fax 070 3850971 of e-mail.

Deel: ' Ruim 20.000 inzendingen bij Nationale Wetenschapsquiz '
Lees ook