Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


Ruim 20.000 krantenlezers bij 6e editie van de Nationale Wetenschapsquiz 24 december 1999

Dit jaar hebben weer 20.000 krantenlezers meegedaan aan de Nationale Wetenschapsquiz, een evenement van NWO en VPRO. Dat is evenveel als vorig jaar. In dat aantal zitten circa 5000 inzendingen voor de junioreditie van de quiz, die vorig jaar voor het eerst werd gelanceerd. Ook deden er 200 schoolklassen mee, 50 meer dan vorig jaar. Opmerkelijk is de goede score van jongeren tot en met 18 jaar. In totaal werden er 125 foutloze inzendingen ontvangen, tegen 77 vorig jaar. Daarnaast hadden 11 schoolklassen alle antwoorden goed. In de top drie, maximaal drie foute antwoorden, kwamen dit jaar niet minder dan elfhonderd inzenders terecht. Om deze bijzondere prestaties te belonen heeft NWO ook dit jaar enige extra troostprijzen beschikbaar gesteld.

Prijswinnaars krantenquiz Junior
De eerste prijs bij de Nationale Wetenschapsquiz Junior is toegekend aan Han Peters
, 10 jaar uit Wanroij (via De Gelderlander). De prijs bestaat uit een spannende ontdekkingsreis in 2000 met zijn hele gezin (ouders of verzorgers en broertjes en zusjes) naar de hoofdstad in Europa die hij het liefst zou willen bezoeken.
De tweede en derde prijs (ontdekkingsreizen naar Nuth) zijn toegekend aan Nadja Kraal, 8 jaar uit Nijmegen (via De Volkskrant) en Eline Wieldraaijer, 9 jaar uit Amstelveen (via Internet). Alle drie de schoolklassen die alle vragen van de juniorquiz goed hebben beantwoord mogen in het komend jaar op schoolreis naar Nuth. Het zijn: Basisschool De Lockaert, Groep 7 uit Oss (via Trouw); O.B.S. De Bijenkorf, Groep 8a uit Houten (via NRC Handelsblad) en Montessorischool De Eilanden Groep 7/8 uit Amsterdam (via NRC Handelsblad).

Prijswinnaars krantenquiz Senior

Na tussenkomst van notaris prof.mr. A.A.J. van Velten zijn de volgende prijzen toegekend:
* De eerste prijs gaat dit jaar naar Gerson Fitié, student Technische Wiskunde aan de TU Delft. Hij is 24 jaar en deed mee via Internet. Hij heeft een ontdekkingsreis voor twee personen gewonnen naar Nepal.
* De tweede prijs, een ontdekkingsreis voor twee personen naar Napels, is gewonnen door Wil Goddijn uit Purmerend. Zij is 55 jaar en studeert Theologie. Ze heeft meegedaan via Trouw. * De derde prijs, een ontdekkingsreis naar Nuth, is gewonnen door de heer Bouwman, 53 jaar en docent. Hij is lezer van De Volkskrant. * De schoolreizen naar Nuth zijn voor: Het Reynaertcollege uit Hulst, zowel klas 5VBNA en klas 5VA. Beide klassen deden mee via De Stem. Het derde schoolreisje is gewonnen door de Europese school uit Mol, klas 5N-B. Zij deden mee via het blad Natuur & Techniek.

Winnaars televisiequiz
In de 6e editie van de televisiequiz bleken de hoogleraren een puntje sterker te zijn dan de vertegenwoordigers van natuur- en milieuorganisaties. Uitblinker was prof. dr. Salomon B. Kroonenburg , hoogleraar Geologie bij de TU Delft. In de televisieversie van de Juniorquiz eindigden Bastiaan Oltwater (11 jaar) uit Almelo en Michiel Suijker (9 jaar) uit s Hertogenbosch ex aequo op de eerste plaats.

De grote animo voor de quiz hangt samen met de ruime aandacht die nu vrijwel de gehele landelijke pers er aan besteedt. De quiz werd ook dit jaar weer geplaatst in 24 dag- en weekbladen, tegen 19 vorig jaar. Bovendien zaten er enkele makkelijke vragen bij, die door velen goed werden beantwoord, zoals de vragen over water en alcohol en over suiker in een koker. Het moeilijkst bleken de vragen te zijn over het koken van groene groente en over de toonhoogte van een kopje koffie met poedermelk.

De uitslagen zijn schriftelijk op te vragen bij de afdeling Voorlichting & Communicatie van NWO, postbus 93138, 2509 AC Den Haag, fax 070 3850971 of e-mail news@nwo.nl.

Deel: ' Ruim 20.000 krantenlezers bij Nationale Wetenschapsquiz '
Lees ook