Gemeente Doetinchem

Ruim 200 woningen in Dichteren krijgen zonneboiler

Maandag 17 september startte bouwbedrijf EBU met de plaatsing van zonneboilers in de Romantische buurt. De panelen werden geïnstalleerd op een huis in de Theems.

In de wijk Dichteren worden in totaal 210 zonneboilers geplaatst. De eerste zestig zijn al geïnstalleerd in de Kleurrijke buurt, de overige 150 worden geplaatst in de Romantische buurt. Nog niet eerder zijn op deze schaal zonneboilers in Doetinchem opgeleverd.

In het voorjaar heeft Sité Woondiensten in de Kleurrijke buurt al zestig zonneboilers geplaatst. EBU plaatst er 38 in de Romantische buurt. De overige 112 boilers worden geïnstalleerd door de bouwbedrijven Goldewijk, Bouwcombinatie KOB (Bruggink, Kuiperij en Van Ooijen) en Van Campen.

De plaatsing van de zonneboilers is een gezamenlijk initiatief van de bouwbedrijven, Sité Woondiensten en de gemeente onder begeleiding van adviesbureau Ecofys. In totaal leveren de 210 zonneboilers een energiebesparing op van 31.500 m3 gas op een jaarlijks verbruik van 63.000m3 gas. Dit betekent dus een besparing van 50 procent. Ook de CO2-uitstoot neemt met de helft af: van 110.000 kg naar 55.000 kg per jaar.

Een zonneboiler levert net als een gewone boiler warm water voor tapwater en verwarming. Het grote verschil is dat het water niet wordt opgewarmd door verbranding van gas, maar via een zonnepaneel op het dak. Op dagen dat er te weinig zon is, wordt het water bijverwarmd met gas. Op deze manier wordt slechts de helft van de normale hoeveelheid gas verstookt. Dat betekent een forse milieuwinst en een aanmerkelijk lagere energierekening voor de bewoners.

Deel: ' Ruim 200 woningen in Dichteren krijgen zonneboiler '
Lees ook