Gemeente Eindhoven

nieuws | persberichten

Persbericht: 13 september 2001

Zondag 23 september: 'Montgomery Skate Parade en afsluiting 'Gestelse Gezichten'

Ruim baan voor activiteiten autovrije zondag

Ook dit jaar neemt Eindhoven deel aan de Europese Autovrije Dag. Op zondag 23 september zijn twee markante locaties in de stad verkeersvrij: de Veldmaarschalk Montgomerylaan (tussen Ring en Europalaan) en de driehoek Karel de Grotelaan/
Meerveldhovenseweg/Afwateringskanaal (rondom het kunstwerk van Berkulin).

Deze locaties zijn deze dag het toneel voor respectievelijk de Montgomery Skate Parade en de afsluiting van 'Gestelse Gezichten'. Verder vinden verspreid over de stad kleinschalige activiteiten plaats, georganiseerd door buurt- en bewonersorganisaties.

De Autovrije Dag is een Europese aangelegenheid. Het doel: mensen bewust maken van de positieve kanten van een leven zonder auto. Overal in Europa maken gemeenten op deze dag straten en wegen autovrij. De officiële datum is 22 september. Net als een aantal andere gemeenten heeft Eindhoven echter zondag 23 september uitgekozen voor activiteiten.

Montgomery Skate Parade
De Montgomery Skate Parade is een initiatief van de gezamenlijke stadsdeelkantoren en vormt het zwaartepunt van de autovrije dag. Dit evenement richt zich vooral op de Eindhovense jongeren die iets hebben met skaten, skeeleren of boarden. Een eigentijdse en wellicht eigenwijze manier van vervoer! Ook een wijze van vervoer waar een hele eigen cultuur aan vastzit: graffiti, streetdance, breakdance, rap.

Op dit gebied is daarom van alles te beleven. Naast skate-, skeeler- en boardwedstrijden op diverse parcoursen en ramps zijn er ook demonstraties.
De muziek, een belangrijk element, wordt behalve door enkele dj's verzorgd door Imadodattaz. Deze hip hopband won dit jaar "de Wraak van Brabant". De hele dag zijn er street- en breakdanceshows. Verder kan op 15 goedgekeurde autowrakken en een speciale graffiti wall naar hartelust tekeer worden gegaan met graffiti-spuitbussen.

Een ruilbeurs en andere kramen staan ook in het teken van skate, skeeler etc. Maar de Parade heeft ook anderen iets te bieden. Dat bewijzen de stormbaan voor kinderen, springkussens, trampoline, skelters, terrassen en diverse "eetwagens" (frites, ijs en suikerspin) aan. Kortom: een bont programma van 11.00 tot 17.00 uur dat laat zien dat de Montgomerylaan ook heel anders gebruikt kan worden.

Gestelse Gezichten
Onder de titel 'Gestelse Gezichten' vinden deze maand in het stadsdeel Gestel drie grootschalige evenementen plaats: wijkdag Genderdal (zondag 9 september), Bennekeldag (zondag 16 september) en Autovrije Dag (zondag 23 september). De Autovrije Dag wordt georganiseerd door het Stadsdeelkantoor Gestel samen met enkele andere (Gestelse) organisaties. Van 11.00 tot 16.00 uur is er rondom het kunstwerk 'Swing' van Arie Berkulin (driehoek Karel de Grotelaan/ Meerveld-hovenseweg/Afwateringskanaal) voor jong en oud van alles te beleven.

Onder het motto 'Geef de straat terug aan de kinderen' kunnen de jongsten op straat tekenen, zich uitleven op het luchtkussen of zich laten schminken. Buurtwerk Gestel organiseert een straatvoetbaltoernooi voor Gestelse jongeren. Scouting Angelo Roncalli gaat in en rondom de Gender aan de slag met zelfgemaakte vlotten.

Fietsliefhebbers kunnen terecht bij de stand van Genneper Parken. Daar is een gratis fietsroute verkrijgbaar door dit prachtige natuur- en recreatiegebied in Eindhoven-Zuid. Koffie met vlaai is inbegrepen. Eens kennismaken met een alternatieve fiets? Er is volop gelegenheid om onder begeleiding allerlei ligfietsen uit te proberen.

Ook hier enkele optredens. De Gebroeders Habbakuk geven, als 'De Drie Brigadiers', om 12.00 en om 14.00 uur hun eigen kijk op de dagelijkse verkeersbeslommeringen. The Dance Club Genderdal treedt op om 13.00 en 15.00 uur. Deze groep meiden verzorgt spetterende streetdance-optredens.

Een kleurrijke ballonnenwedstrijd vormt het slot. Alle aanwezige jongens en meisjes mogen omstreeks 16.00 uur hun ballon loslaten en daarmee op feestelijke wijze de Autovrije Dag én 'Gestelse Gezichten' afsluiten.

Verkeersomleidingen
Ondanks de "autovrije activiteiten" op de Veldmaarschalk Montgomerylaan en de Karel de Grotelaan zorgen verkeersomleidingen ervoor dat het verkeer 23 september "normaal" kan verlopen. Meer informatie daarover leest u in Groot Eindhoven van 19 september op de gemeentelijke pagina "Actueel".

Deel: ' Ruim baan voor activiteiten autovrije zondag Eindhoven '
Lees ook