Regering.nl

Afbeelding van pluimvee 11 mrt 2003
RUIMER PLUIMVEE BESMET MET VOGELPESTVIRUS

Een van de ruimers van het pluimvee dat met vogelpest is besmet, is zelf besmet geraakt met het virus. Hij heeft een oogaandoening opgelopen. Dit heeft het ministerie van VWS bekendgemaakt.

De getroffen medewerker wordt momenteel behandeld. De ontsteking is te genezen en niet besmettelijk. Staatssecretaris Ross heeft gisteren uit voorzorg het advies overgenomen om iedereen die betrokken is bij het ruimen van de besmette bedrijven te onderzoeken op dieren- en mensengriepvirussen.

Vanaf vandaag geven medewerkers van de GGD in Ede de ruimers op het coördinatiecentrum in Stroe op vrijwillige basis een inenting tegen de griep. Eigenaren en familie van getroffen bedrijven krijgen het vaccin niet. Het vaccin werkt pas na tien dagen en het bedrijf is dan al ontruimd.

Het vogelpestvirus is alleen gevaarlijk voor pluimvee, niet voor mensen. Vogelpest is een griepvirus. Als iemand gelijktijdig een infectie met vogelpest én een menselijke influenza heeft, bestaat een zeer kleine kans dat beide virussen zich mengen. Zo kan een nieuwe virusvariant ontstaan die misschien wel gevaarlijk is voor de volksgezondheid. De vaccinatie voorkomt dit.

Bron:
Persbericht ministerie van VWS

Zie ook:
Dossier Vogelpest

Deel: ' Ruimer pluimvee besmet met vogelpestvirus '
Lees ook