Ingezonden persbericht


Persbericht

4 september 2001

Ruit van woning Dierense vluchtelinge Sophie Yangala ingeslagen bij intimidatie-actie.

Vandaag is bij de met uitzetting bedreigde vluchtelinge Sophie Yangala waarschijnlijk met een zwaar voorwerp een ruit van de voordeur van haar woning ingeslagen.

Toen de gealarmeerde Yangala vanuit de keuken de huiskamer in liep, zag ze enkele mannen met zwarte huidskleur in een zwarte Mercedes met hoge snelheid wegrijden. De auto was voorzien van een CD sticker naast het kenteken maar Yangala kon niet vaststellen of ook sprake was van een diplomatiek kenteken.

Yangala was gehuwd met een Congolese ambassadeur die de vertrouweling van president Mobutu en de op één na machtigste man van het land was. Tijdens de asielprocedure wilde de IND niet van haar diplomatieke achtergrond weten, en haar asielverzoek werd tot tweemaal toe afgewezen. Omdat haar zoon Guy, die de vluchtelingenstatus heeft in de Verenigde Staten, onlangs naar Nederland vloog om hier aanvullende verklaringen over de vlucht van zijn moeder en zusjes af te leggen, heeft staatssecretaris Kalsbeek beslist dat Yangala niet binnen 28 dagen het land behoeft te verlaten, maar voor de derde maal asiel aan mag vragen op grond van nieuwe feiten.

Sindsdien wordt Yangala regelmatig telefonisch lastig gevallen met telefoontjes vanuit de Congolese gemeenschap in Nederland waarin haar dringend "geadviseerd" wordt geen publieke mededelingen over de asielzaak en haar diplomatieke verleden meer te doen, omdat zij "de belangen van Congo" en de gemeenschap hier zou schaden.

Getuigen van de intimidatiepoging van vanmiddag, die rond 12.30 uur plaatsvond, wordt dringend verzocht contact op te nemen met de politie. De politie tast nog in het duister over de achtergrond van de intimidatiepoging en heeft extra surveillancetoezicht toegezegd rond het huis van Yangala en haar beide dochters.

Persinfo: Comité Stop Uitzetting Yangala

postbus 163, 6950 AD DIEREN.

email: comite_yangala@hotmail.com

Rüdiger en Yvonne Versteege

Goudenregenlaan 19

6951 NX DIEREN

tel. 0313-413753

mobiel Rüdiger: 06 2341 1679

mobiel Yvonne: 06 2378 7385

e-mail: ryfl.versteege@planet.nl

Deel: ' Ruit woning Dierense vluchtelinge ingeslagen '
Lees ook