Rumeiland van Simon Vestdijk verschenen als ebook


Historische roman van Vestdijk krijgt tweede leven

HAARLEM, 20120305 -- De belangrijkste historische roman van Simon Vestdijk, Rumeiland (1940), is vandaag verschenen als ebook. De Haarlemse uitgeverij de Rode Kamer heeft de rechten verworven om de roman, die niet meer in druk verkrijgbaar is, in elektronische vorm uit te geven. Het ebook is de 16e editie van de roman.

De boeken van Simon Vestdijk (1898-1971) zijn vanaf 1934 uitgegeven door achtereenvolgens Nijgh & Van Ditmar, De Bezige Bij, J.M. Meulenhoff en uitgeverij Conserve.

Ron Bezemer, directeur van uitgeverij de Rode Kamer, vindt het een groot manco dat de boeken van Vestdijk, de “grootste Nederlandse schrijver van de afgelopen honderd jaar “ - met ruim 200 titels - bijna nergens meer te krijgen zijn. Zelfs niet in veel bibliotheken. “En van zijn hele oeuvre is tot nu toe slechts 1 titel als ebook verschenen. Als de erven willen meewerken, gaan wij daar verandering in aanbrengen.”

Conserve
Rumeiland kreeg bijna zestig jaar na zijn eerste verschijning een vijftiende en extra sierlijke herdruk. Uitgeverij Conserve, die in 1993 al opzien had gebaard met de heruitgave van W.F. Hermans’ debuutroman Conserve, nam in 1999 het initiatief tot de nieuwe editie van Vestdijks historische roman uit 1940. Mieke Vestdijk verzorgde eigenhandig de herspelling en achterhaalde tegelijkertijd talloze fouten en foutjes die in de loop van de eerdere veertien drukken in de tekst geslopen waren. De vandaag verschenen ebookuitgave van uitgeverij de Rode Kamer is gebaseerd op de herdruk van Conserve, die is uitverkocht en niet herdrukt.

Het verhaal van Rumeiland speelt in 1737 - 1738 en is gesitueerd op Jamaica. Richard Beckford keert terug op het eiland van zijn jeugd om poolshoogte te nemen op de familieplantage. Maar het meest is hij op zoek naar de door hem aanbeden pirate Anne Bonney.
Hugo Brandt Corstius vergeleek de avonturenroman ooit met Schateiland van Stevenson.


Deel: ' Rumeiland van Simon Vestdijk verschenen als ebook '
Lees ook