Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Rustig begin match Hiarcs X - Bareev

De nummer drie van het Corustoernooi van dit jaar, de Russische grootmeester Evgeny Bareev, speelt in het Centre Ceramique in Maastricht deze week vier partijen tegen het Engelse programma Hiarcs van Mark Uniacke. "Ik ben de nerveuze factor van het programma, grapte Uniacke voor de eerste partij. "Ik ben blij dat ik de zetten niet zelf hoef te bedenken." Hiarcs speelde reeds in 1997 een match tegen de Canadese IM Deen Hergott en won overtuigend met 4-2. Ook in de befaamde mens-tegen-machine Aegon-toernooien, die in de jaren negentig in Den Haag werden gespeeld, was Hiarcs regelmatig te gast. In 1997 speelde Hiarcs in het kader van het Aegon toernooi twee demonstratiepartijen tegen Anand en Timman: beide partijen eindigden in remise.

Tips van Loek
Evgeny Bareev had in Wijk aan Zee even contact opgenomen met Nederlands kampioen Loek van Wely, die vorig jaar in Maastricht tegen het Nederlandse programma Rebel 2-2 gelijk speelde. "Loek heeft me een paar tips gegeven", vertelde Bareev. "Bovendien heb ik met Kramnik over de te volgen strategie gesproken". Of dat een goed idee was, is maar de vraag, gezien het wisselvallige spel van de wereldkampioen tegen Fritz in Bahrein.
Aardig was het commentaar van Uniacke op de eerste partij van collega Junior, het Israëlische programma dat zondagavond zo verschrikkelijk door Kasparov van het bord werd gezet: "Junior kwam heel slecht uit het boek, dat mag eigenlijk niet gebeuren. Bovendien kwam Junior in een stelling terecht die het programma niet begreep", besloot Uniacke met een brede grijns.

Eerste partij
In de eerste partij speelde Bareev een degelijke Franse partij, waarin het evenwicht nooit werd verbroken. Na 25 zetten leek zwart (Bareev) ietsje beter te staan. Maar Hiarcs, dat volgens de maker van het programma 50 tot 60 ELO punten sterker is dan de commercieel verkrijgbare versie 8, kon de stelling na dameruil verdedigen. Bareev probeerde het nog wel even, maar kon geen winstweg vinden. "Ik dacht dat ik bijna gewonnen stond", verklaarde de Rus achteraf, "maar dat viel toch tegen." Uniacke was niet ontevreden met het halve puntje. "Ik wilde met de ruilvariant een open stelling op het bord brengen. Gelukkig bleven de dames een tijdje op het bord, na de match van Kramnik tegen Fritz is wel duidelijk geworden dat de dames zo lang mogelijk op het bord moeten blijven."

De partij met commentaar van Jan van Reek kunt u naspelen op www.chessevents.nl. Morgen wordt de tweede partij gespeeld, de partijen kunnen live vanaf 13.00 op de website worden meegespeeld.


---

Deel: ' Rustig begin schaakmatch Hiarcs X - Bareev '
Lees ook