Persbericht Amsterdam Exchanges


22 jan 1999 Rustige handel op AEX-Optiebeurs na vertraagde start

Door technische problemen ging de handel op de optiebeurs van Amsterdam Exchanges vrijdagmorgen met ruim een uur vertraging van start. De rest van de dag ontwikkelde zich een rustige handel die resulteerde in een totale omzet van 110.000 contracten.

Op de laatste handelsdag van de week ging de meeste interesse uit naar ABN AMRO. In dit fonds gingen 16.000 contracten om. Tien procent van deze omzet kwam voor rekening van de langlopende put oktober 2002/13,61. Een kwart van de orders voor ABN AMRO betrof kooporders voor calls.

Eenzelfde deel bij opties op de AEX-index was voor kooporders voor putopties. De totale omzet in dit fonds, 11.000 contracten, was goed voor een tweede plaats in het omzetklassement.

Financiële waarde ING voerde de middenmoot van de omzetranglijst aan met een totaal van 7.400 contracten. Net als bij ABN AMRO betrof een flink deel van de orderstroom het kopen van calls.

Ahold en Unilever eindigden beide op 6.000 optiecontracten en behaalden daarmee een marktaandeel van iets meer dan 6%. Ruim een derde deel van de ingebrachte orders voor Unilever had betrekking op het kopen van callopties; bij Ahold kwamen veel orders binnen voor het terugkopen van geschreven calls.

Baan, Aegon en Philips waren goed voor een marktaandeel van zo'n 5%. In deze fondsen gingen 4.600 contracten om; voor het grootste deel waren dit calls.

In lijn met andere Europese beurzen ging de AEX-index vrijdag onderuit. Om half vijf sloot deze index op 518.73 punten, een verlies van 4,61%.

De Amsterdam Midkap-index ging minder achteruit. Deze graadmeter kende een slotstand van 614.41 punten en verloor daarmee 1,77%.

De FTSE Eurotop 100 index noteerde rond vijf uur een stand van 2711 punten. Dit betekende een verlies van zo'n 3%.

© Amsterdam Exchanges / Pers & Public Affairs

Deel: ' Rustige handel op AEX-Optiebeurs na vertraagde start '
Lees ook