RVU televisie


KAAP DE GOEDE HOOP SPECIALS
Magazine over de kunst van het dagelijks leven
Zaterdag van 17.30 - 18.00 uur op Nederland 3

KAAP DE GOEDE HOOP: 18 december 1999: Building Bridges: het Amsterdams Saxophone Quartet in Portugal

Kaap de Goede Hoop is het wekelijks magazine van de RVU met portretten van inspirerende mensen en nieuwe initiatieven. Elke aflevering bestaat uit een aantal korte items.

De musici van het Amsterdams Saxophone Quartet willen meer zijn dan bijzondere vertolkers op de saxofoon, dan bijzondere toeteraars. Zij willen de liefde voor het instrument en het bespelen daarvan, overbrengen op iedereen, waar ook ter wereld, die het instrument wil leren kennen, en wil leren bespelen. Of je nu houdt van klassiek, avant-gardistisch, jazz, fado of populair, de saxofoon is overal voor in.

Twee maanden geleden vierden Daphne Balvers, sopraan-saxofoon, Rob Hauser, alt-saxofoon, Bart Kok, tenor-saxofoon en Henk van Twillert, bariton-saxofoon, het 20-jarig jubileum van het Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam. Twintig jaar waarin het Quartet de hele wereld rondtrok: van het Russische Minsk, via China naar het Indonesische Djakarta, om in het voorjaar van 2000 het Cubaanse Havanna aan te doen .
Een drukke tournee is voor de leden van het Quartet echter nog niet genoeg. Zij willen meer dan het achterlaten van hun saxofoonklanken. Zo volgden o.a. vele Russische, Chinese, Indonesische en andere muziek-studenten over de hele wereld een masterclass saxofoon bij hen.

Met Portugal heeft het Amsterdams Saxophone Quartet een zeer bijzondere band opgebouwd. Al tien jaar lang tourt het Quartet iedere zomer door het noorden van het land en verzorgt er masterclasses en bijzondere concerten met en voor studenten van het Conservatorium van Porto en leerlingen van de muziekscholen in o.a. Santa Maria da Feira en Aveiro. Inmiddels heeft het Quartet zo'n drie generaties van Portugese saxofonisten voorbij zien komen, en volgen er zelfs enkelen van hen nu een vervolg-opleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Bariton-saxofonist van het Quartet, Henk van Twillert, stond aan de wieg van de Superieur Opleiding Saxofoon van het Conservatorium in Porto, en is er nu zelfs staf-docent.Hoogtepunt van de jaarlijkse Portugese tournee vormt de ontmoeting van het Amsterdams Saxophone Quartet met de Banda Da Eixo (`de fanfare van Eixo'). Een bijzondere verbroedering van zeer professionele musici met oprechte amateurs.

Redenen genoeg voor de RVU educatieve omroep om met het Quartet mee te reizen naar Portugal.

`Building Bridges' tussen hier en daar, tussen klassieke en moderne muziek, tussen `ouwe rotten' professionals en amateurs, tussen het Amsterdams Saxophone Quartet en de rest van de wereld.

Een documentaire van Rien Vrijenhoek. Eindredactie: Wim Beijderwellen.

Deel: ' RVU tv Amsterdams Saxophone Quartet in Portugal '
Lees ook