AutoRai

12-6-2002

Saab scoort hoog in Amerikaans veiligheidsonderzoek

De Saab 9-3 en Saab 9-5 zijn in de Verenigde Staten als winnaar uit de bus gekomen in een veiligheidsonderzoek van het Highway Loss Data Institute (HLDI). Het gaat om een onderzoek dat aanrijdingen en bijbehorende kosten per auto in kaart moest brengen.

De HLDI richtte de schijnwerpers op alle modellen die in de periode van 1998-2000 in Amerika op de markt zijn gebracht. Bij het bestuderen van de schadeclaims is gekeken naar reparatiekosten en naar bedragen die zijn uitgekeerd voor de behandeling van persoonlijk letsel. In het rapport staan met name de 9-3 vijfdeurs en Cabrio en de 9-5 Sedan vermeld als de Saabs die uitblinken door opmerkelijk lage kosten.

Real life safety
Volgens Saab toont de score aan dat de veiligheidsfilosofie real life safety ander maal vruchten afwerpt. De filosofie is erop gericht om alle inzittenden bij een aanrijding zo goed mogelijke bescherming te bieden. Talloze tests met nieuwe modellen liggen hieraan ten grondslag. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar botsingen met andere autos, maar ook naar aanrijdingen met dieren (elanden) en met vrachtwagens. Verder verzamelt Saab al jarenlang gegevens uit de dagelijkse praktijk. Aanrijdingen met Saabs worden onderzocht en geanalyseerd om na te gaan of de veiligheidsvoorzieningen naar behoren werkten en of mogelijkerwijs aanpassingen nodig zijn. Deze gegevens vormen voor de technici de belangrijkste drijfveer om continu te werken aan versterking van de veiligheid.

Zo is de actieve hoofdsteun een van de voorzieningen die nadrukkelijk bijdraagt aan een vermindering van letselkosten. Dit Saab Active Head Restraint (SAHR) systeem reduceert het risico van nekletsel als gevolg van een whiplash bij een botsing van achteren met zon 75 procent.

Meer informatie over het onderzoek van de HLDI is de te vinden op de website van deze Amerikaanse organisatie. Het adres daarvan luidt: www.carsafety.org.

Deel: ' Saab scoort hoog in Amerikaans veiligheidsonderzoek '
Lees ook