SABIC presenteert zich als wereldwijde leverancier


voor de sector caps & closures met een compleet aanbod aan diverse, innovatieve materialen en diensten

SITTARD, 20101201 -- Tijdens de Plastics Caps & Closures 2010 brengt Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) innovatieve materiaal- en toepassingsontwikkelingen van polypropyleen (PP)- en polyethyleen (PE)-kunststoffen onder de aandacht. Deze innovaties helpen klanten bij het realiseren van belangrijke doelstellingen zoals verbetering van de duurzaamheid, vergroting van het concurrentievoordeel en beschikking over een betrouwbare leverancier.

Stephan Eltink, International Account Manager voor Caps & Closures, geeft op 1 december een presentatie - "Culture of Innovation in Caps & Closures" - waarin hij een aantal oplossingen van SABIC met betrekking tot de belangrijkste trends in de sector zal bespreken: het maken van milieuvriendelijkere producten; de steeds groter wordende kloof tussen functionele sluitingen en sluitingen die waarde toevoegen, en de fluctuaties op de grondstoffenmarkten. Eltink zal laten zien hoe de Culture of Innovation van SABIC klanten helpt bij de ontwikkeing, de differntiatie en de optimalisatie van nieuwe doppen en deksels.

Voor SABIC is de sector caps & closures erg belangrijk en het bedrijf biedt hiervoor een unieke waardepropositie: wereldwijde aanwezigheid, financile stabiliteit en de beschikking over fabrieken in Europa en het Midden-Oosten hetgeen de bestendige levering van kunststoffen op de lange termijn garandeert. Om ervoor te zorgen dat klanten zowel voor materialen als vakkennis bij n enkele aanbieder terecht kunnen, blijft het bedrijf nieuwe PP- en PE-materialen ontwikkelen die zowel de prestaties en duurzaamheid verbeteren als de systeemkosten helpen verlagen bij toepassingen die uiteenlopen van gezondheidszorg tot gespecialiseerde en volumeverpakkingen.

Innovatieve materialen verhogen duurzaamheid en brengen kosten omlaag

Zo wordt bijvoorbeeld bij de productie van de organoleptische HDPE-kwaliteiten van SABIC voor doppen van niet-koolstofhoudende waterflessen efficinte slurry-technologie toegepast om ongewenste bijsmaken zoveel mogelijk te reduceren. Vergeleken met de gasfase-technolgie wordt hiermee tegelijk een vermindering van de CO2-uitstoot tot 17 procent bereikt.

Mario Scholle, Business Manager HDPE Europe, zegt hierover: "SABIC is de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid aangegaan door de resterende chemicalin uit de HDPE-kunststoffen te verwijderen en zo de ongewenste bijsmaken van kunststof doppen te reduceren. De tot nu toe hiervoor toegepaste methodes verslinden erg veel energie.

Daarom hebben we een innovatief slurry-proces ontwikkeld dat HDPE met verbeterde organoleptische eigenschappen oplevert en veel minder energie verbruikt. Dit is een uitstekend voorbeeld van de manier waarop SABIC werkt aan de verbetering van de productkwaliteit en duurzaamheid."

Voorts heeft SABIC een aantal kunststoffen ontwikkeld om te helpen de systeemkosten te verminderen door geoptimaliseerde verwerking, snellere kristallisatie en verbeterde mechanische eigenschappen en zo verdunning mogelijk te maken. De PP QRYSTAL clarified PP random-copolymeren voor glasheldere doppen en luchtloze deksels kunnen bij lagere temperaturen worden verwerkt en hierdoor is het energieverbruik tot 15 procent lager, wat op zijn beurt weer tot minder kosten en emissies leidt.

Guido Croonen, Business Manager, Polypropylene, zegt: "Onze QRYSTAL-serie die bij lagere temperaturen kan worden verwerkt dan gebruikelijke materialen, bespaart niet alleen energie, maar versnelt ook de kristallisatie en koeling hetgeen tot kortere cyclustijden leidt. Deze innovatieve materialen kunnen een belangrijke bijdrage leveren bij het verminderen van de systeemkosten en verhogen van de productiviteit."

Samenwerking tijdens ontwikkelingscyclus

Om klanten te helpen bij het ontwerpen, ontwikkelen, testen en optimaliseren van hun toepassing, beschikt SABIC over een toegewijd team dat zich uitsluitend met de sector caps & closures bezighoudt en over een omvangrijke op duurzaamheid gespecialiseerde afdeling. De experts van SABIC kunnen klanten helpen om meteen de meest geschikte materialen te kiezen zodat ze langdurige experimenteerfases kunnen overslaan. Onze technische specialisten beginnen al in een vroeg stadium met de teams van klanten samen te werken om te zorgen dat de juiste materialen voor het betreffende ontwerp worden gekozen, de serieproductie goed en probleemloos tot stand komt en het product zo snel mogelijk op de markt komt.


Informatie voor de redactie
Info over SABIC
Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) is een van de zes grootste petrochemische bedrijven ter wereld en is wereldwijd toonaangevend op het gebied van de productie van polyetheen, polypropeen en andere geavanceerde thermoplastics, glycolen, methanol en kunstmest.

SABIC heeft in 2009 een nettowinst van SR 9 miljard (US$ 2,4 miljard) gemaakt bij een omzet van SR 103 miljard (US$ 27 miljard). De totale activa aan het einde van 2009 bedroegen SR 297 miljard (US$ 79,2 miljard).

SABIC is onderverdeeld in de volgende business groups: Chemicals, Polymers, Performance Chemicals, Fertilizers, Metals en Innovative Plastics. SABIC beschikt met zes eigen Technology & Innovation-centra in Saudi-Arabi, Europa, de VS en India over aanzienlijke onderzoeksfaciliteiten. De onderneming is in meer dan 40 landen ter wereld actief en heeft wereldwijd meer dan 33.000 medewerkers in dienst.

In Saudi-Arabi beschikt de onderneming over 19 fabriekscomplexen van wereldschaal. Voorts produceert SABIC op wereldschaal in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en het Aziatisch-Pacifisch gebied. De totale productie van SABIC is gestegen van 35 miljoen ton in 2001 naar 59 miljoen ton in 2009.

Het hoofdkantoor van SABIC is gevestigd in Riyad. Het bedrijf werd in 1976 opgericht toen de Saudi-Arabische regering besloot om de koolwaterstofgassen die vrijkwamen bij de olieproductie, als belangrijkste grondstof te gebruiken voor de productie van chemicalin, polymeren en meststoffen. De Saudi-Arabische regering bezit 70 procent van de aandelen van SABIC. De resterende 30 procent is in handen van particuliere investeerders in Saudi-Arabi en andere landen van de Samenwerkingsraad van de Golf.

Info over SABIC in Europa
SABIC beschikt in Europa over 13 productiefaciliteiten van wereldschaal die innovatieve kunststoffen, polyetheen, polypropeen en chemische producten vervaardigen. In Europa werken circa 6.000 mensen bij SABIC.

In Nederland zijn ook de Europese kantoren van de strategische business units Innovative Plastics (Bergen op Zoom), Polymers (Sittard) en Chemicals (Sittard) gevestigd. Van hieruit opereren zij een uitgebreid Europees netwerk van plaatselijke verkoopkantoren en logistieke `hubs' die ook verantwoordelijk zijn voor de verkoop van de producten die elders op de wereld worden geproduceerd.

SABIC's Europese onderzoeksfaciliteiten, die onderdeel uitmaken van het wereldwijde `Technology and Innovation' organisatie, bevinden zich in Nederland (Geleen en Bergen op Zoom) en in Spanje (Cartagena).
* SABIC is een acroniem en moet daarom altijd in kapitalen worden vermeld.
* Handelsmerk van SABIC


Deel: ' SABIC presenteert zich als wereldwijde leverancier '
Lees ook