Safetyflyer.nl : nieuw initiatief ter voorkoming van arbeidsongevallen


Door samenwerking kunnen we vele arbeidsongevallen voorkomen

Sittard, 20120905 -- Vaak is het een lastig en tijdrovend proces om de safetyperformance van een bedrijf te verhogen. Coaches lopen tegen oude gewoontes aan en de doorgewinterde medewerker is vaak mondig en moeilijk te overtuigen. Toch kunnen bedrijven en managers het zich niet veroorloven om veiligheid als een bijzaak te beschouwen of het te laten voor wat het is. Er hangt teveel vanaf. Het lijkt tegenstrijdig; met een eenvoudige tool het risicobewustzijn van onderhoudspersoneel verhogen. Toch is dit precies wat SafetyFlyer.nl doet.

Barry Peters van Sipress bv was in zijn werkzame carrière al vroeg verantwoordelijk voor veiligheid. Barry begint: ‘Het is moeilijk om je voor te stellen wat er zou kunnen gebeuren als je een bepaalde risicovolle handeling al jarenlang op dezelfde manier uitvoert. Het risico lijkt te verdwijnen. Tijdswinst en de makkelijke uitvoering van de job winnen dan van de extra inspanning die de risicocheck nodig heeft’. De meeste ongevallen gebeuren dan ook met oudere medewerkers. Maar ook juist de jongere medewerker loopt extra gevaar. Hij is onervaren en heeft in zijn opleidingen op school nooit een risicocheck gedaan.

En het aantal ongevallen liegt er niet om. Dagelijks worden er duizenden risicovolle handelingen uitgevoerd en dagelijks moeten honderden medewerkers naar het ziekenhuis. Per jaar hebben er 260.000 medewerkers medische zorg nodig, komen er 84.000 op de eerste hulp bij ongevallen en blijven er 4200 in het ziekenhuis. Jaarlijks worden er 20.000 juridusche claims verstuurd nav ongevallen en overlijden er 70 personen aan de gevolgen van arbeidsrisico’s.

Voorkomen is beter dan genezen

Een safety flyer is een pamflet dat gebruikt wordt om een (bijna) ongeval op te communiceren. De oorzaak en het gevolg worden beschreven met de beheersmaatregelen. Door deze flyer intern te communiceren met de eigen medewerkers wordt hun kijk op risico’s groter. De volgende keer dat zij zo’n job moeten uitvoeren zijn zij beter bekend met de risico’s en kunnen zij direct veiliger aan de slag. Het lezen van een flyer is eenvoudig en duurt 5 minuten. 

Het doel van Safetyflyer.nl is Sharing, Learning and Prevention. De aangesloten bedrijven kunnen op de site hun Safetyflyers maken en delen met de aangesloten bedrijven. Zo helpen de aangesloten bedrijven elkaar bij het verhogen van hun safetyperformance. Bedrijven leren van elkaar. Alle medewerkers van elk bedrijf krijgen de nieuwe flyers per mail binnen. Zo ontgaat hen geen enkel risico meer. De risico’s worden gespiegeld aan de eigen werkvloer en gecommuniceerd met de collega’s. Doordat alle collega’s de flyers lezen gaan ze op elkaar letten. Zo krijgt de sociale controle op veiligheid een nieuwe dimensie in uw organisatie.

Barry gaat verder: ‘Het klinkt eenvoudig en het is eenvoudig. Samenwerking maakt sterker. Bovendien kan het delen van flyers 100% discreet. Bedrijven hoeven geen namen te vermelden op de flyers. Ook wordt elke flyer getoetst op correcte inhoud, de flyers mogen geen aanwijzende of andere schadelijke inhoud bevatten.’

Door de nieuwe flyers structureel aan uw collega’s aan te bieden wordt hun kijk op latent aanwezige risico’s groter. Zo groeit de safetyawareness en safetyattitude van medewerkers en groeit meteen ook de safetyperformance van het bedrijf. Een safetyflyer gezien is een ongeval voorkomen!


Deel: ' Safetyflyer.nl nieuw initiatief ter voorkoming van arbeidsongevallen '
Lees ook