Belgische Krijgsmacht

Persmededeling 016 van 26 januari 2000

De Staf van de Luchtmacht deelt mee:

Samenwerking tussen de Belgische en de Portugese Luchtmacht F-16's van Kleine-Brogel ontplooien naar Monte Real (Portugal) voor hun "Air-Ground Shooting Period".

De OCU (Operational Conversion Unit) van de 10 Tactische Wing te Kleine-Brogel ontplooit van 24 Januari 2000 tot 04 Februari 2000 naar Monte Real voor hun Lucht-Grond schietperiode. De vliegbasis Monte Real ligt ongeveer 100 Km ten noorden van de hoofdstad Lissabon. Deze Portugese F-16 basis werd gekozen om de piloten in de best mogelijke omstandigheden hun initiële kwalificaties in lucht-grondoefeningen te laten behalen.

De OCU heeft tot doel de gebrevetteerde jonge piloten te vormen tot volwaardige F-16-gevechtspiloten. Er nemen 5 piloten deel die momenteel bezig zijn met hun conversie op F-16. Eén van deze piloten is een Portugees, die zijn conversie F-16, die ongeveer zes maanden duurt, volgt bij de Belgische Luchtmacht. Verwacht wordt dat er vanaf maart nog Portugese piloten hun conversie zullen volgen in Kleine-Brogel.

Op 7 juli 1999 hebben de stafchef van de Belgische Luchtmacht Luitenant-generaal Vlieger Guido VANHECKE en zijn Portugese ambtgenoot Generaal M. J. ALVARENGA een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Door deze overeenkomst kunnen onderdelen van beide luchtmachten als één "Deployable Air Task Force" (DATF) deelnemen aan oefeningen en operaties. Een dergelijke overeenkomst bestaat reeds sedert enkele jaren tussen de Belgische en Nederlandse Luchtmacht en heeft ondermeer geleid tot een ver doorgedreven samenwerking tijdens de Kosovo-crisis.

De schietoefeningen in Monte Real evenals de vorming van de Portugese piloten in België vinden plaats in het kader van bijkomende akkoorden getekend door zowel de Belgische als de Portugese Luchtmacht. Deze akkoorden laten de "kleine broertjes" toe beter samen te werken en aldus hun efficiency te verhogen.

De Belgische Luchtmacht profileert zich de laatste jaren meer en meer door te ijveren voor meer integratie en samenwerking tussen de Europese LuM.

Deel: ' Samenwerking Belgische en Portugese Luchtmacht '
Lees ook