Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Bilthoven, 11 oktober 2001

Samenwerking RIVM en Wyeth Lederle Vaccins voor vaccin tegen meningitis

VPR/PB24

De meningokok en de pneumokok zijn de belangrijkste veroorzakers van hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging bij kinderen. Aan deze infectieziekten kunnen kinderen ernstige restverschijnselen overhouden of zelfs overlijden. Om kinderen in de toekomst tegen de meningokok en de pneumokok te kunnen beschermen, gaan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het farmaceutische bedrijf Wyeth Lederle Vaccines (WLV) een combinatievaccin ontwikkelen. Hiertoe hebben zij op 11 oktober 2001 een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Doel van de samenwerking tussen het RIVM en WLV is ziekten door meningokokken en pneumokokken voorkomen door vaccinatie, zowel binnen als buiten Nederland. Dit is een essentiële bijdrage aan de wereldgezondheidszorg. Het ministerie van VWS heeft het voornemen om het nieuw te ontwikkelen combinatievaccin te zijner tijd op te nemen in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma.

Hersenvliesontsteking, ook wel nekkramp of meningitis genoemd, is een infectieziekte waaraan kinderen plotseling kunnen overlijden. De ernstige vorm van de ziekte wordt vooral door drie verschillende bacteriën veroorzaakt: Haemophilus influenzae type b (Hib), de pneumokok en de meningokok. Deze bacteriën kunnen niet alleen hersenvliesontsteking maar ook een ernstige vorm van bloedvergiftiging veroorzaken. Tegen infecties door de Hib bacterie worden alle zuigelingen in Nederland sinds 1993 ingeënt.

Ziekten door meningokokken van serogroep B komen in Nederland relatief vaker voor dan in de meeste andere landen van Europa en Amerika. Het gaat om 35% van alle ziektegevallen te vergelijken met 31% voor pneumokokken en 17% voor serogroep C meningokokken. Het RIVM ontwikkelt een vaccin tegen meningokokken B. Het RIVM zal zijn kennis van meningokokken B vaccins inbrengen in de samenwerking. WLV brengt zijn kennis in van pneumokokken en meningokokken C vaccins. Samen zullen beide organisaties een combinatievaccin ontwikkelen van meningokokken B en C en van pneumokokken.

Noten voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling: Voorlichting en PR van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Postbus 1 (Antonie van Leeuwenhoeklaan 9)
3720 BA Bilthoven
Telefoon 030-274 2560/4288
Fax 030-274 4471
E-mail: info@rivm.nl

Deel: ' Samenwerking voor vaccin tegen meningitis '
Lees ook