Vakopleiding Transport en Logistiek


27 MEI 2002

Samenwerking VVT en VTL krijgt vorm
Nieuwe opzet opleiding Machinist Mobiele Kraan

Op dinsdag 14 mei heeft Bertho Eckhardt, Algemeen Directeur van VTL, de eerste lesmappen van de opleiding Machinist Mobiele Kraan overhandigd aan leden van de Vereniging Verticaal Transport (VVT). Naast voorzitter R. de Blank, namen ook de heren J.Th.M. Saan, D.J. Deij en L.H.N. Spronken een exemplaar in ontvangst.

De VVT en VTL hadden eerder in november 2001 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De overeenkomst voorziet in een belangrijke verbetering in de kwaliteit en uitvoering van de opleiding Machinist Mobiele Kraan. Het opleiden van machinisten is specialistenwerk, net als het schrijven van lesstof, het maken van verantwoorde scholingsprogramma´s, het begeleiden van praktijkopleiders en het organiseren van opleidingen en examens. De samenwerking tussen de VVT en VTL bestaat uit het gezamenlijk ontwikkelen en uitgeven van adequaat lesmateriaal, goede docentenhandleidingen en een flexibele opstelling van de uitvoeringsmogelijkheden. Zo kunnen ondernemers hun medewerkers zelf opleiden of onderbrengen bij collega-bedrijven, maar ook kunnen cursisten zich rechtstreeks aanmelden bij VTL en deelnemen volgens het principe van open inschrijving. De cursisten worden opgeleid voor het EN 45013 examen onder het TCVT certificatieschema.

Opleidingsprogramma
De VVT heeft jarenlang gepleit voor een flexibele cursusuitvoering en meer betrokkenheid van de branche bij het samenstellen van leermiddelen en opleidingprogramma. VTL kon aan deze wensen voldoen en werkt bij de uitvoering van de opleidingen samen met leden van de VVT en het exameninstituut EVL. De VVT en VTL houden gezamenlijk de opleiding actueel en streven naar uitbreiding van het opleidingsprogramma voor het bedienen van andere machines zoals verreikers en mobiele torenkranen. Een van de speerpunten is de inrichting van modulair opgebouwde examens waarmee wordt voorkomen dat er doublures ontstaan in het behalen van vakbekwaamheidbewijzen op verschillende machines.

Scholingsbudget
VTL bewaakt het scholingsbudget van het onderwijs en ontwikkelingsfonds (SOOB) uit de CAO beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen. Bedrijven die zelf hun medewerkers opleiden onder regie van VTL kunnen gebruik maken van dit fonds, als zij onder deze CAO vallen.

Alphen aan den Rijn
27 mei 2002

Deel: ' Samenwerking VVT en VTL krijgt vorm '
Lees ook