Ingezonden persbericht


Sanquin sluit contract met IBM

Nationaal bloedinformatiesysteem draait op IBM eServer

Amsterdam, 8 oktober 2001. De Stichting Sanquin Bloedvoorziening heeft vandaag met IBM Nederland een contract afgesloten voor het leveren en beheren van de centrale hardware die de basis vormt voor het nieuwe landelijke bloedinformatiesysteem.

Sanquin gaat de door IBM te leveren eServer pSeries 680 inzetten om de UNIX-applicatie Progesa op te draaien. Met deze applicatie van het Franse systeemhuis MAK System kan Sanquin alle gegevens over donoren, afnames, keuringen, laboratoriumtesten en bloedproducten vastleggen, controleren en raadplegen. Zo'n 1.800 medewerkers zullen van het systeem gebruik gaan maken.

Vanwege de hoge eisen aan de betrouwbaarheid heeft Sanquin een intensief selectietraject uitgevoerd. "De uiteindelijke keuze viel op IBM," zo zegt ICT-coördinator Johan van der Does van Sanquin, "omdat de eServer pSeries 680 als beste uit de formele procedure naar voren kwam. Maar de volgende fase bleek wellicht nog belangrijker. Want met zo'n miljoeneninvestering wil je wel zeker zijn dan het werkt. Je gaat dan gezamenlijk vragen formuleren en op zoek naar antwoorden. Wij werden daarbij aangenaam verrast door het vermogen van IBM om mee te denken over de uiteindelijke inrichting van de oplossing."

De eServer pSeries 680 wordt geleverd in een HACMP-uitvoering, met een M80 als failover-server. De productieomgeving in Zoetermeer wordt op basis van MRX beheerd, een pakket standaardservices om bedrijven te ondersteunen bij een optimale werking van hun midrange-servers door het operationeel beheer aan IBM uit te besteden.

Over Sanquin
De Stichting Sanquin Bloedvoorziening verzorgt op non-profit-basis de bloedvoorziening in Nederland. Sanquin werft en keurt bloeddonors, neemt bloed af, keurt en registreert bloed, bereidt, bewaart en levert bloedproducten af en voert diagnostisch bloedonderzoek uit. De organisatie bestaat uit divisies, die zich bezighouden met onderzoek, diagnostiek en met het bereiden van geneesmiddelen uit plasma en de door het land verspreide bloedbanken. Bij Sanquin werken in totaal 2.500 medewerkers.

Over IBM
IBM Nederland NV levert een compleet scala aan computerapparatuur, programmatuur en bijbehorende diensten. IBM verkoopt computersystemen aan zowel organisaties als consumenten, van personal computers en servers tot midrange-systemen tot mainframes. De software varieert van besturingsprogrammatuur tot algemene en branchegerichte oplossingen op maat. Als 's werelds grootste aanbieder op het gebied van IT-dienstverlening heeft IBM Global Services uitgebreide ervaring op het gebied van business- en IT-consultancy, business transformation, e-business, systeembeheer en strategische outsourcing.

Deel: ' Sanquin sluit contract met IBM '
Lees ook