SAS introduceert als eerste textmining software in Nederland

SAS Text Miner opent de schatkamer naar ongebruikte bedrijfsinformatie

HUIZEN, 20020703 -- Bedrijven, overheden en instellingen zitten op een goudmijn - een schat aan informatie bestaande uit teksten en woorden. Maar omdat de huidige technologieën er onvoldoende in slagen grondige analyses uit deze ongestructureerde tekstdocumenten te halen, blijven beslissers verstoken van waardevolle informatie. SAS, 's werelds grootste, onafhankelijke business intelligence software leverancier, schat dit onderbenut potentieel aan informatie op gemiddeld 80% van de totale verzamelde en beschikbare informatie. Vandaag introduceert SAS als eerste in Nederland software die beslissers aan daadwerkelijk inzicht helpt in tot nu toe verborgen gebleven patronen op basis van tekst én context: SAS Text Miner®.

Dagelijks ontvangen bedrijven, overheden en instellingen talloze berichten in de vorm van tekst. Hierbij valt te denken aan brieven, klachten, sales call reports, medische rapportages, webpagina's, patenten, e-mails van klanten - vaak in steeds grotere volumes. Zonder tijdrovende en handmatige verwerking is analyse onmogelijk. Schattingen laten zien dat veel organisaties onvoldoende tijd of middelen hebben. Tot wel 80% van de totaal beschikbare bedrijfsinformatie blijft hierdoor onberoerd en ongebruikt. Beslissingen worden genomen zonder een grondig inzicht in deze uiterst relevante communicatievorm: gewone tekst.

Tekst en context
SAS introduceert software die deze ongebruikte informatie snel, gebruiksvriendelijk en compleet rangschikt, ordent en analyseert: SAS Text Miner®. Vele electronisch opgeslagen tekstdocumenten worden toegankelijk gemaakt, zoals Word Documenten, PDF's, e-mails of HTML. Daarbij maakt de software deze analyse niet alleen op basis van woorden, maar ook op basis van de context. Dus zonder dat een term genoemd wordt, wordt de betreffende tekst wel in de analyse betrokken omdat de betekenis in de context overeenkomt. Daarnaast is Text Miner in staat om tekst met synoniemen (twee woorden met een zelfde betekenis) en polyniemen (hetzelfde woord met meerdere betekenissen) correct te rangschikken en te analyseren.

SAS ziet goede mogelijkheden voor text mining in Nederland. Bob van Dulken, Directeur Sales en Marketing: "We krijgen zeer positieve reacties van bijvoorbeeld verzekeraars, ministeries of financiële instellingen over text mining. De mogelijkheden zijn ook heel praktisch. E-mail die binnenkomt kan eenvoudig worden geanalyseerd en naar de juiste ontvanger worden gekanaliseerd - op basis van de inhoud."

Volume en complexiteit
Van Dulken: "Maar de belangrijkste toepassing is een volledig inzicht in alle beschikbare bedrijfsinformatie. Veel topmanagers beslissen op basis van voornamelijk cijfers en weten dat er nog een schat aan informatie in de eigen organisatie zweeft. Vooral CRM-toepassingen zoals call centers, DM respons, Internetformulieren, e-mail en klachtenprocedures leveren enorme hoeveelheden en vaak complexe klanteninformatie op. SAS Text Miner is juist gebouwd voor grote hoeveelheden tekst. En wij zijn de eerste die op deze schaal, met deze hoge kwaliteit en met deze diversiteit aan gebruiksmogelijkheden text mining software brengt. Met de integratie van Text Miner in Enterprise Miner is SAS er als eerste in geslaagd een compleet analysepakket te bieden voor gestructureerde en ongestructureerde informatie."

Over SAS
SAS is wereldwijd de grootste, onafhankelijke softwareleverancier en marktleider in strategisch beslissingsondersteunende software: Business Intelligence. Door deze software weten beslissers wat er binnen het bedrijf gebeurt, beschikken zij snel over betrouwbare en actuele informatie en kunnen daardoor gefundeerde beslissingen nemen. Relaties binnen een organisatie en met klanten en toeleveranciers worden versterkt. SAS is opgericht in 1976 en is sinds 1986 actief in Nederland. Wereldwijd gebruiken meer dan 38.000 bedrijven, overheidsorganisaties en universiteiten de software van SAS. 98% van de Fortune100 bedrijven en 90% van de Fortune 500 bedrijven zijn klant van SAS. Bezoek voor meer informatie: www.sas.com.

Deel: ' SAS introduceert als eerste textmining software in Nederland '
Lees ook