Scandinavië-XL gaat naar buiten


BAARN, 20150410 -- De grote populariteit van Scandinavië heeft er toe geleid dat er dit jaar voor het eerst ook een outdoor-editie komt van Scandinavië-XL. Het evenement vindt op 25 en 26 april plaats op een bijzondere locatie: Kasteel Groeneveld in Baarn. De Scandinavië fan zich een weekend lang onderdompelen in zijn favoriete vakantielanden bij lezingen, film, workshops en ruim zeventig stands met producten uit het hoge Noorden.

De organisatie van het evenement is weer in handen van B-Event, het bureau van Anneke Boekee uit het Drentse Zuidwolde. ‘Het is erg leuk om te merken dat Scandinavië zo immens populair is en dat het evenement een schot in de roos is’, aldus Boekee. De vraag van deelnemers en consumenten, bracht haar ertoe om ook een voorjaarsevenement te organiseren en nog wel in de buitenlucht.

Het culinaire deel van het Scandinavië-XL wordt onder meer gevormd door een aantal kookworkshops van Ingrid Geel Nilsson van Northern Delight. Deelnemers leren daarin zelf Scandinavische lekkernijen te maken. Adrie Meijer geeft een lezing, waarbij hij de culturele jaarkalender van Zweden volgt vanuit een culinair perspectief.

Het oude träslöjd-ambacht is te zien en te leren tijdens het evenement. Träsjöld is de traditie van Noorse plattelanders om schalen, bussen en lepels uit hout te snijden. In het kasteel is tevens een documentaire te zien over de Zweedse ambachtsman Wille Sundqvist en zijn ambacht van het houtsnijden.

Dat Scandinavië-XL niet beperkt blijft tot Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland, is ook in Baarn duidelijk. De Baltische staten staan steeds meer in de belangstelling en dat geldt ook voor IJsland. ‘Mensen kunnen zich oriënteren op IJsland bij de lezingen en reisorganisaties’, weet Boekee. Tineke Jorissen-Wedzinga geeft een fotolezing, waarbij ze ook de Faerer-eilanden meeneemt, en IJslandspecialist Flora van Ralen vertelt over het land van ‘IJs en vuur’. Er is Scandinavische muziek van Duo Noordwest en het Cornelis Collectief, met muziek van Cornelis Vreeswijk, en voor kinderen zijn er leuke activiteiten, zoals elandjes verven, broodjes bakken en lepels snijden uit een boomstam.

Liefst 27 prijzen zijn te winnen met een grote loterij, waaronder gratis overtochten met Stena Line en Fjord Line, alsmede mooie boeken die een link hebben met Scandinavië.

Scandinavië-XL telt meer dan zeventig standhouders die producten van Noord-Europese bodem aanbieden. Dat varieert ook tijdens deze outdooreditie enorm: van sieraden, schoenen en mode, tot toeristische informatie en culinaire hoogstandjes. Bijzonder is ook SAMI-training, een bureau dat speciaal voor de grootste avonturiers een exclusieve zevendaagse pelgrimage naar Sapmi in Lapland heeft ontwikkeld. Bezoekers hoeven zich geen moment te vervelen op het terrein rond  en in kasteel Groeneveld in Baarn.

Scandinavië-XL vindt plaats op zaterdag 25 en zondag 26 april, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. De prijs voor een dagkaart voor volwassenen bedraagt € 7,50, bij voorverkoop via de website is dat € 6,75. Jeugd tot en met 12 jaar kan gratis naar binnen.

Meer informatie: www.scandinavie-xl.nl.


Deel: ' Scandinavië-XL gaat naar buiten '
Lees ook