Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Interland t/m 12 jaar Duitsland - Nederland 8-8 (21-23 juni)

In het Duitse Pforzheim werd van 21 t/m 23 juni de jeugdinterland t/m 12 jaar Duitsland - Nederland gespeeld. Na drie dagen schaken werd een keurig evenwicht bereikt met een score van 8 tegen 8.

Het Nederlands team scoorde als volgt:

1. Wouter Spoelman, Elo 2031 2 uit 4

2. Vicent Rothuis, Elo 1854 3,5 uit 4

3. Twan Burg, Elo 1859 2 uit 4

4. Egbert Clevers, Elo 1580 0,5 uit 4
De coach van het Nederlandse team was Dharma Tjiam.

Het Duitse team bestond uit de volgende spelers, alle spelers speelde
1x maal tegen de spelers van het andere team: David Schneider, Elo 1820 2,5 uit 4 Sebastiaan Bogner, Elo 1834 (2060 FIDE) 1 uit 4
Marco Baldauf, Elo 1831 (2138 FIDE) 2 uit 4
Frederick Beck, Elo 1893 (2098 FIDE 2,5 uit 4

Zie het verslag op de Duitse site: Verslag

---

Uitzendingen jeugd 2002

De Technische Commissie, bestaande uit de heren Hendriks, Barendse en Delemarre, heeft de volgende selecties samengesteld voor de komende jeugd uitzendingen naar het buitenland:

Interland t/m 12 jaar Duitsland - Nederland
Data: 21-23 juni 2002
Plaats: Pforzheim (Dld)
Wouter Spoelman, Vincent Rothuis, Twan Burg en Egbert Clevers

Europees Kampioenschap t/m 20 jaar
Data: 14-25 juli 2002
Plaats: Baku (Azerbaidjan)
Jan Werle en Daniël Stellwagen

Europese Kampioenschappen 10-18 jaar
Zie voor info: site EK 10-18
Data: 28 september - 9 oktober 2002
Plaats: Peniscola (Spa)
t/m 10 jaar: Mehran Kamali en Jeanine de Cloet
t/m 12 jaar: Vincent Rothuis, Wouter Spoelman en Hanneke Kooloos t/m 14 jaar: Matthew Tan (14) en Pauline van Nies t/m 16 jaar: Marc Erwich, Daniël Stellwagen, Gillian Visschedijk en Bianca Muhren
t/m 18 jaar: Jan Werle, Jan Smeets, Erwin l'Ami en Marlies Bensdorp

Glorney en Faber Cup
Data: 22-26 juli 2002
Plaats: Swansea (Wales)
Glorney team:
Daan Jongsma, Joost Michielsen, Kevin Tan, Robert Ris en Robin Swinkels
Faber team:
Laura Bensdorp, Marlies Bensdorp en Rieke van Run

Open Frans Internationaal Jeugdtoernooi
Zie voor info: site Saint Lo
Data: 8-18 juli 2002
Plaats: Saint Lo (Frankrijk)
Biaina Geragousian, Egbert Clevers, Joram op den Kelder, Henriët Springelkamp, Linda Ammerlaan, Lucia Brandenburg, Melissa Muhren, Roeland Pruijssers, Tjapko Struik en Tjerk van Blokland.
---

Nationale Pupillendag (Assen, 22 juni)

Door Bram Baptist (jeugdtrainer sc. Veendam)

Verboden voor ouders

Overzicht speelzaal Op zaterdag 22 juni 2002 was het zover. De beste 160 pupillen van het land namen het tegen elkaar op. Ze werden ingedeeld in vier categorieën. Het was een drukte van jewelste in een klein buurthuis ergens in Assen...

De eerste ronde startte om 11.45 uur. 160 pupillen in één zaal sloegen op de klokken. Een wonderlijk geluid! De twintig minuten bedenktijd werden nauwelijks vol gemaakt...
Tussen de schaakpartijtjes door kon je even naar buiten om te voetballen of te rollebollen op het grasveldje. De binnenblijvers vermaakten zich met een tekenfilm of namen het op tegen Frits Rietman en Wouter Welling uit Groningen.

"We blijven positief, maar we worden geen wereldkampioen" Len, Evie, Milan en David komen ook uit Groningen. David: "Het gaat slecht met het winnen van schaakpartijen, behalve bij Milan." Alle vier vinden ze dat het toernooi goed is georganiseerd. Ze vinden het wel jammer dat er geen lunchpakketten zijn. Daarom eten ze elkaar maar op. David weer: "We blijven positief, maar we worden geen wereldkampioen."
Je ziet ontzettend veel juichende jonkies. Toch kunnen sommige pupillen de spanning niet meer aan en barsten spontaan in tranen uit. Eén van die juichende jonkies is Eckhart uit Noordscharwoude. Hij vindt zichzelf een goede schaker omdat hij bovenaan staat na de derde ronde. Uiteindelijk is Eckhart derde geworden in z´n categorie. Kirsten uit Grijpskerk is een beetje verlegen en duikt meteen achter haar vader. Kirsten: "Ik vind het een heel leuke dag. Ook heb ik een vriendinnetje ontmoet. Ze heet Evie."

"Het enige probleem zijn de ouders"
De speelzaal was verboden toegang voor ouders. De ingang van de toernooizaal wordt versperd door onrustige vaders en moeders. De wedstrijdleiding probeerde uit alle macht de ouders buiten de deur te houden. Dit leverde bij de ouders nogal eens frustraties op. Maar niet bij de moeder van Wessel en Godart. Zij vindt het een prima toernooi. Wel vindt ze het gebouw te klein. "Als het regende was het op een ramp uitgelopen", aldus de moeder. Ook de vader van Areg Sahakian vindt het een leuk toernooi. "Ik maak hier veel vrienden en ik verveel me niet."

Wedstrijdleider, Bob Romijn uit Haren vindt het geweldig. "De organisatie loopt prima. Het enige probleem zijn de ouders. De opzet is de kinderen te laten schaken, maar de ouders zijn alleen benieuwd naar het resultaat."

Pauze
In de welverdiende pauze wandel ik met Rense Assies (assistent) naar de overvolle kantine. Even let Rense niet op en struikelt over een pupil van wel 60 centimeter! Rense is pas 16 jaar en nu al jeugdleider van de club met de meeste jeugd in Groningen en Drente, sc. Oostermoer uit Zuidlaren.
De organisatie verloopt niet altijd vlekkeloos. Erik van de Haar (assistent): "Jemig, wat is dit voor organisatie! Hoe kan ik nou 100 namen opschrijven in 5 minuten?"

Om 17.45 uur was de prijsuitreiking. Er waren prijzen per categorie en er waren meisjesprijzen. Iedereen kreeg een vaantje. Alle ouders en pupillen gingen naar huis. Wat achterbleef waren de schaakstukken, die deden herinneren aan een leuke dag...

De kampoio Alle eindstanden en foto's van het toernooi zijn te vinden op de site van Jan Roorda: www.jeugdschaak.nl

---

NK Senioren en veteranen (Oosterbeek, 29 juni - 5 juli)

Het dertigste Bilderbergtoernooi zal worden gehouden van 29 juni tot en met 5 juli. Als van ouds zal het plaatsvinden in de zalen van hotel Bilderberg te Oosterbeek. Het toernooi omvat het Veteranenkampioenschap en het Seniorenkampioenschap. Dit jaar heeft de KNSB het prijzengeld sterk verbeterd. De eerste prijs bedraagt 455 Euro en is bedoeld als bijdrage in de kosten voor deelname aan het wereldkampioenschap voor Senioren dat later ergens in Europa wordt gehouden.

Veteranenkampioenschap (1 - 5 juli):
Gesloten groep: Speelgerechtigd zijn spelers die op 1 juli 2002 de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt en door de regionale bonden worden afgevaardigd.

Seniorenkampioenschap (29 juni - 5 juli):
Iedereen die geboren is in 1951 of eerder.
Hoogste groep voor maximaal 30 deelnemers: de kampioen van vorig jaar, alsmede de hoogste ratinghouders (min. 1900) op de jongst gepubliceerde ratinglijst van de KNSB.
7 ronden volgens het Zwitsers systeem.
Speeltempo: 40 zetten in 2 uur plus 1 uur voor de rest van de partij. Inschrijfgeld: 27,50 Euro

Open groepen (1 - 5 juli):
Iedereen die geboren is in 1951 of eerder.
Groepen van 12 spelers

5 ronden volgens het Zwitsers systeem
Speeltempo: 40 zetten in 2 uur plus 1 uur voor de rest van de partij. Inschrijfgeld: 27,50 Euro voor KNSB leden en 30 Euro voor in Nederland wonende niet-leden

Informatie en inschrijvingen:
F. Brouwer, tel. 0317-313717

---

Subsidie voor verenigingen aan te vragen bij de consulenten

Nieuwe leden zijn van wezenlijk belang voor het goed functioneren van de schaakverenigingen. De KNSB wil de verenigingen helpen bij het werven van leden en heeft daarvoor subsidie beschikbaar gesteld. Schaakverenigingen die met nieuwe activiteiten willen beginnen op het gebied van ledenwerving kunnen een startsubsidie van maximaal 226 euro aanvragen. Naast een algemene subsidie is er een aparte regeling voor projecten op scholen. Op dit moment is er nog voldoende subsidiegeld beschikbaar, maar zoals bij alle regelingen geldt: op is op. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. De subsidies moeten worden aangevraagd via de verenigingschaakconsulenten. De voorwaarden van de subsidieregeling zijn te vinden bij Info/download.
---

Oproep voor Smith & Williamson Young Masters (10-17 juli)

Van 10 tot 17 juli wordt in het Engelse Somerset (Millfield School, Street) een toernooi voor jonge spelers georganiseerd met de mogelijkheid tot het behalen van een IM norm. Twee Nederlandse spelers (minimum elo 2200; leeftijd tot 26 jaar) krijgen namens de organisatie de volgende condities aangeboden: kosteloze inschrijving, onderdak en gratis maaltijden. FM's ontvangen bovendien een startgeld van £100. Geinteresseerden (die aan de eisen voldoen) kunnen zich voor 25 juni melden bij bondsbureau@schaakbond.nl

Specificaties:
24 spelers met een minimum elo van 2200
9 ronden zwitsers (ronde 1 woensdag 10 juli 14.00-20.00; ronde 9 woensdag 17 juli 9.00-15.00)
tempo: 40 zetten in 2 uur, 1 uur voor de rest
prijzen: 1. £ 500, 2. £ 300, 3. £ 200, 4. £ 100; extra prijzen reis: zelf te bekostigen en te regelen - vliegen naar Bristol Airport daarna 40 minuten met de auto

---

Noorderpoort wint bij de basisscholen bij NK schoolschaak (Apeldoorn, 15 juni)

RK basisschool Noorderpoort uit Dongen is dit jaar winnaar geworden bij het Nederlands Kampioenschap Schoolschaken in Apeldoorn. De Kastanjelaan uit Leiderdorp scoorde weliswaar evenveel match- als bordpunten in de finale, maar de Noorderpoort had het onderlinge duel met 3 en een half tegen half gewonnen. Het team van de Noorderpoort bestond uit Koen, Mark en Anne Haast en Glenn Breuer. In totaal hebben 2466 teams deelgenomen (incl. alle voorronden) aan dit kampioenschap. Het jeugdjournaal was zaterdag ook aanwezig om verslag te doen voor de uitzending van 18.50 uur.

Bij het Voortgezet Onderwijs werden tevens twee finales verspeeld. Bij de bovenbouw werd het team van het Karel Keizer College uit Amstelveen kampioen. Bij de onderbouw zegevierde het Stedelijk Gymnasium uit Leiden.

Op de site van de OSBO zijn alle uitslagen en veel foto's te vinden: www.osbo.nl/nkscholen

Het programmaboekje met alle gegevens is hier te downloaden:
* Programmaboekje NK scholen 2002
---

geëindigd. Een uitstekend resultaat. De tie-break tegen de Russsische Alisa Galliamova om de bronzen medaille ging verloren.

Deel: ' Schaakinterland t/m 12 jaar Duitsland - Nederland 8-8 '
Lees ook