Gemeente Breda

27-09-2001

Schenking Fontein door Academie Sint Joost
Academie Sint Joost Breda schenkt de gemeente Breda een fontein. Het kunstwerk stond oorspronkelijk op de binnenplaats van de voormalige locatie van Sint Joost, het gebouw waarin nu de Nieuwe Veste is gevestigd. Door de schenking komt de fontein weer op haar vertrouwde plek te staan.

Vanaf 1955 heeft het kunstwerk het binnenhof van de voormalige academie Sint Joost aan de Molenstraat gesierd. De fontein is destijds speciaal voor deze locatie ontworpen door de Bredase kunstenaar Hein Koreman. Van zijn hand zijn ook de bronzen beelden De Vlucht in het Valkenberg en De Emu in park Wolfslaar. Bij de verhuizing in 1995 van de kunstacademie naar De IJpelaar is de fontein meeverhuisd. Het kunstwerk is bij de verhuizing zwaar beschadigd, waarna het lange tijd is opgeslagen op het terrein van de kunstacademie.

Onlangs heeft de Academie in samenwerking met de zoon van de kunstenaar, Maarten Koreman, het idee opgevat om de fontein in ere te herstellen en het beeld aan de gemeente Breda te schenken. De fontein wordt maandag 1 oktober aanstaande in de binnentuin van De Nieuwe Veste/ Bibliotheek Breda geplaatst.

Breda, 27 september 2001

Deel: ' Schenking Fontein door Academie Sint Joost Breda '
Lees ook