Schilderijen Adrian Stahlecker in Galerie Sluispolderkade 4 Maassluis


Opening zaterdag 29 november 2014 om 14:00 uur

Maassluis, 20141122 -- Schilderijen van Adrian Stahlecker zijn vanaf zaterdag 29 november 2014 te zien in Galerie Sluispolderkade 4 Maassluis. De zangeres Gemma van Eck zal de expositie openen. De expositie duurt tot en met 14 januari 2015. Van de omzet van deze verkoopexpositie zal de galerie 10% doneren voor de Ebola actie (giro 555).

Voor de eigenaar van de galerie is het een hernieuwde kennismaking met het werk van Stahlecker. Hij zag dit werk eind zestiger jaren in Spanje. Het sprak hem aan. Het waren kleurige, robuuste, met het paletmes opgezette schilderijen.

Schilderijen Adrian Stahlecker in Galerie Sluispolderkade 4 MaassluisAdrian Stahlecker werd in 1937 geboren in de Haagse  Schilderswijk. Hij wilde kunstenaar worden maar dat zagen zijn ouders niet zitten. Op zijn vijftiende begon hij  in  het kader van het leerlingstelsel in de keuken van restaurant Formosa. Later als aide de fourneau in het  Victoria Palace Hotel in Parijs en als kok en kelner bij de Holland Amerika Lijn. Op zijn 19e nam hij een seizoenbaantjes aan  waardoor hij gedurende de wintermaanden  de Vrije Academie kon bezoeken. Adrian volgde lessen van de bekende schilder Hessel de Boer. In 1961 maakte hij zijn debuut in Den Haag waarbij de kritiek unaniem enthousiast was: Haagsche Courant:  “Een veelbelovend debuut”, Nieuwe Haagsche Courant: “een talent in Kunstzaal Plaats”, Het Vrije Volk: “Een fors debuut”. Het Binnenhof: “Een debuut dat boven de vele debuten uitsteekt”.

Na enkele tentoonstellingen in Nederland vertrok hij in 1962 naar Spanje met het idee zich op Ibiza te vestigen maar bleef hangen in Barcelona waar zijn werk  in de Sala  de Arte Moderno te zien was. Hetzelfde jaar exposeerde hij in Madrid in Galerie Grifé y Escoda onder auspiciën van de Nederlandse ambassadeur Jonkheer van Panhuys. Het dagblad  YA  schreef; “Hij is een voortreffelijk kunstenaar die in het Nederlands voelt en denkt maar zich in zijn schilderijen in het Spaans uitdrukt.  In 1964 exposeerde hij in Madrid onder Patronage van de pas getrouwde Prinses Irene en Carlos Hugo de Bourbon Parma.

Bij een tentoonstelling in Düsseldorf schreef de Rheinische Post een kritiek onder de kop “VORWIEGEND SPANISCH”. Ook in 1976 scheef het Vrije Volk “SPAANSE KLEUREN”. Tijdens een tentoonstelling in Parijs (Marcel Bernheim) vond Nouveaux Jours: “Un vif temperament de peintre  une sorte de jolie brutalité’. Bij een tentoonstelling in Wassenaar schreef het Binnenhof: “Buitenlandse lof voor Stahlecker blijkt gerechtvaardigd  te zijn”.

Het standaardwerk Pieter Scheen “Nederlandse Beeldende Kunstenaars 1750-1950” noemt zijn portretten knap van uitvoering. Ook schilderde hij bloemstukken waarvan een  verzekeringsmaatschappij  een kalender uitgaf. In 1973 kwam hij terug naar Nederland en opende met zijn partner in Den Haag  restaurant Nostalgia en Galerie Adrian Stahlecker. Veel bekende personen uit de showbizz en theaterwereld poseerden voor hem zoals  Willy Alberti, Tante Leen, Johnny Jordaan, Jan Blaaser, Mary Dresselhuys, Charlotte Köhler,  Albert Mol, Yvonne Keuls en Mathilde Willink. Ook Prinses Irene heeft voor hem geposeerd.

In 2000  begon hij ook met schrijven van boeken en publiceerde zijn eerste boek “Duitse kunstenaars en artiesten op de vlucht voor het naziregime”. Inmiddels zijn het er zeventien en binnenkort komt nummer achttien: “De gouden tijd van de Franse film”uit. Op het ogenblik werkt hij aan “Felipe VI en de Bourbon monarchie”.

Al met al een veelzijdig kunstenaar.

Galerie Sluispolderkade 4, Sluispolderkade 4 3141VV Maassluis.

www.gs4m.nl; info@gs4m.nl

telefoon 010 5924727   0613779654

Open di t/m za 11.00-17.30,  vr 11.00-20.30 en de laatste zondag van de maand 12.00-17.00.


Deel: ' Schilderijen Adrian Stahlecker in Galerie Sluispolderkade 4 Maassluis '
Lees ook