Gemeente Nuth


Kunstwerk Schimmert

Het college van de gemeente Nuth heeft kunstenaar Wishaupt uit Vaals de opdracht gegeven voor het vervaardigen van een kunstwerk. De heer Wishaupt heeft in de vorm van een waterdruppel een buizenconstructie ontworpen. Dit kunstwerk zal de artiest vervaardigen voor de rotonde (Beekerlaan, Oranjeplein, Torenstraat en Klein Haasdaal) in Schimmert. Rond november december zal de onthulling zijn. De Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) sponsort 9000.

Motivatie projectgroep Kunstbeleid
Op 21 mei is de heer Wishaupt door het college in kennis gesteld dat zijn ontwerp de beste keuze is. De heer Wishaupt ziet het als een grote uitdaging zijn creatie op de rotonde te laten verrijzen. De projectgroep Kunstbeleid is tot een unanieme keuze gekomen. De eenvoud en het vernuft van het ontwerp waren de belangrijkste argumenten. De schittering die door het opvallende licht ontstaat, laten het roestvrije staal op een echte druppel lijken. De ronde vormen voorkomen dat het vier meter hoge kunstwerk het verkeer zal hinderen door de schittering.

Jef Wishaupt
Jef Wishaupt is edelsmid en beeldhouwer. Hij zet tekens van opbouw, groei, hoop voor de toekomst. In het kleine, persoonlijke met zijn sieraden, en in het grote, monumentale met zijn bronzen en stenen beelden. Er is een heel serieuze en zorgvuldig onderbouwde basis van waaruit hij de positieve waarde van leven verbeeldt. Het concept ontstaat uit een intense beleving van de natuur, het menselijk streven en het cultureel erfgoed. Voor de uitwerking daarvan kiest hij altijd edele materialen, hardsteen en brons, zilver en goud, die hij ambachtelijk bewerkt en afwerkt volgens klassieke regels.

Aanpassingen op, rond en onder de rotonde
Het kunstwerk kan niet zonder meer geplaatst worden. Het kunstwerk kan niet zonder meer geplaatst worden.

* Vooreerst moet een ANWB-mast verplaatst worden.
* De rotonde zal worden opgehoogd, om het kunstwerk nog meer tot zijn recht te laten komen.

* De mogelijkheid om het kunstwerk s avonds met kunstlicht te beschijnen worden onderzocht.

* Onder de rotonde ligt een grote rioolleiding. Hoewel deze verstevigd is aangelegd, is het nodig om in goed overleg met technici te bepalen op welke wijze de fundering moet worden aangelegd.

De totale kosten worden op 37.500,00 geschat. De prijs voor het kunstwerk zelf bedraagt ca. 25.000,00. De plaatsingskosten bedragen 12.500. De onthulling is gepland in november/december 2002, maar hierover moet nog overleg worden gevoerd.

Deel: ' Schimmert krijgt kunstwerk '
Lees ook