Anti Racisme Informatie Centrum

schip de Lalla Rookh aan in Paramaribo met de eerste groep emigranten uit toenmalig Brits-Indi, het tegenwoordige India. Sandew Hira en Ruben Gowricharn geven in De Evenaar (Rotterdam) een lezing over de migratie van Hindostanen. Een verhaal in twee etappes: van India naar Suriname, en van Suriname naar Nederland. Apna Bhawan, de Rotterdamse welzijnsorganisatie voor Hindoestanen, organiseert deze lezing in het kader van het project "Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst".

Sandew Hira is historicus, schrijver van het boek "Van Priary tot en met De Kom, geschiedenis van het verzet tegen het kolonialisme". Hij verzorgde de eindredactie van de film "Ramsahai's reis", het aangrijpende portret van een oude Hindostaan die in Amsterdam woont en de kans krijgt om terug te keren naar zijn oude dorp in India, waarvan een kort fragment te zien zal zijn. Hira zal een levendig betoog houden waarin hij de verschillende opvattingen (en misvattingen!) over de migratie van Hindostanen bespreekt.

Ruben Gowricharn is socioloog. Voor zijn bundel verzamelde columns "Hollandse Contrasten" ontving hij in 1999 de ASN- ADO-Mediaprijs. Tegenwoordig doceert hij aan de Brabantse Universiteit over migratie en transnationalisme. Deze term verwijst naar het verschijnsel dat migranten dankzij de moderne communicatiemiddelen en toegenomen mobiliteit intensieve contacten onderhouden met landgenoten die elders wonen. Gowricharn zal zijn inleiding over de Hindostaanse migratie naar Suriname en Nederland vergelijken met andere landen in het Caribisch gebied en Europa en Noord Amerika.

Na afloop van de lezing is er ruimte gelegenheid om met de inleiders van gedachte te wisselen. Als gespreksleider zal daarbij optreden Vernon Daal.

Stichting Apna Bhawan organiseert voor deze lezing in het kader van het project "Gedeeld verleden gezamenlijke toekomst". In dit project werken Gemeentearchief, Gemeentebibliotheek, Wereldmuseum en Historisch Museum naast Apna Bhawan samen met andere organisaties zoals het Comite 1 Juli Rotterdam en het Historisch Genootschap Roterodamum.

Inloop vanaf 19.30 uur.
Lezing begint om 20.00 uur.
Toegangsprijs: 3,50

Nadere informatie:
Stichting Apna Bhawan Stichting Gedeeld verleden gezamenlijke toekomst
Ganesh Atwaroe Artwell Cain, tel 0343-443154
Tel 010-4955150 Wim Reijnierse, tel 010-4173746

Last update: 30-05-02

Deel: ' Schip de Lalla Rookh in Paramaribo met eerste groep emigranten '
Lees ook