Schitterend weekend: Drie keer muziek en kunst in Edesche Concertzaal


EDE, 20140402 -- Sinds zaterdag 29 maart is Ede een nieuwe expositieruimte rijker. De toch al multifunctionele ruimte van de Edesche Concertzaal wordt bij exposities omgedoopt tot Cavaljézaal, vernoemd naar de grondlegger van de Noorderkerk. Het beste van concertzaal en toonzaal kwam samen in het indrukwekkende openingsconcert van de expositie 'Kunstenaars in oorlogstijd'.

Kunstenaars in oorlogstijd

De drie concerten werden omringd door bijzondere kunstwerken. In de tot 2 mei lopende tentoonstelling 'Kunstenaars in oorlogstijd' staan werken opgesteld van veelal Joodse kunstenaars die nauw met de Tweede Wereldoorlog zijn verbonden. Onder hen zijn grote namen als Valentine Prax, Ossip Zadkine en Else Berg. Bovendien gaat het om stukken uit privécollecties die voor deze gelegenheid in de Cavaljézaal tijdelijk voor het publiek zijn te zien.
De expositie wordt afgesloten met een concert op vrijdag 2 mei, door de Australische klarinettiste Mor Levin en pianiste Anne Veinberg. Op het programma muziek van Joodse componisten die allen de oorlog overleefden. Bestel tickets voor dit concert.

Indrukwekkend openingsconcert

Het beste van concertzaal en toonzaal kwam samen in het indrukwekkende openingsconcert van de expositie. De Edese sopraan Ida Gorissen en pianist Roland Aalbers plaatsten de tentoongestelde werken in een muzikale context. Hun indrukwekkend liedrecital bestond onder meer uit Joods getinte composities van Maurice Ravel en Darius Milhaud. Beladen was het lied 'Wie lange noch' van Kurt Weill. Muziek waarin het verhaal belangrijker is dan de noten zelf. Ida Gorissen wist die toon perfect te raken. De meeste indruk maakte het duo met liederen van Nederlandse bodem. Zoals het schitterende miniatuurtje 'Der Reisebecher' van Jan van Gilse of 'Rosetta tanzt und singt' van de Nederlands-Joodse componist en schilder Robert Hanf. Kunsthandelaar Frank Buunk verwelkomde vlak daarvoor in zijn openingsspeech de ‘nieuwe buur’ in de Boschpoort.

Stille aandacht voor het lijdensverhaal

Een dag ervoor, vrijdag 28 maart, werd het weekend afgetrapt door Collegium Musicum Vocale. Met stille aandacht luisterde het publiek naar het koor onder leiding van Anthony Zielhorst. De indrukwekkende bijbelteksten over (een deel van) het lijdensverhaal van Jezus, kregen een indringende zeggingskracht door de a capella-zang én de gedichten van dichter Nanne Nauta. Een mysterieus samenspel van solisten en koor, terwijl de tekst de boventoon bleef voeren.

Virtuoze jazz op zondagmiddag

Zondag was er voor de tweede keer jazz te horen. Opnieuw bleek dat de Edesche Concertzaal haar mannetje staat in de ‘jazzscene’. De Italiaanse Enrico Pieranunzi en de Wageninger Jasper Somsen vormen sinds 2012 een duo op piano en contrabas. Vaak musiceren ze niet samen, maar wie ze zondagmiddag hoorde, moet haast denken dat ze dagelijks samen spelen. Een ongekende twee-eenheid. Af en toe hoorde je niet of de piano de melodie speelde of de contrabas. Of dat dan weer Somsen een prachtsolo ten beste gaf en dan weer Pieranunzi, een enkele hoofdknik was voldoende. Virtuoos!

Lees van alle drie de concerten de volledige terugblik + foto’s op https://www.edescheconcertzaal.nl/categories/terugblik


Deel: ' Schitterend weekend Drie keer muziek en kunst in Edesche Concertzaal '
Lees ook