Novem29-Feb

Tony Schoen winnaar ZON/NOZ-pv prijs 2000

Tony Schoen, consultant bij Ecofys, heeft tijdens de Uitvoerdersbijeenkomst van het Nationale Onderzoeksprogramma Zonne-energie (NOZ-pv) van Novem op 17 februari in 't Spant in Bussum de jaarlijkse ZON/NOZ-pv-prijs ontvangen.

In zijn lezing Zonnestroom 1990-2010, die hij na aanvaarding van de prijs gaf, pleitte hij ervoor op volle kracht door te gaan met de toepassing van zonne-energie op grote daken. Ook moet er volgens hem alles aan worden gedaan om de prijs van zonnestroom substantieel te verlagen en tegelijk de prestaties van zonnepanelen te verbeteren.

Na zijn studie werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven werkt Tony Schoen (1965) sinds 1990 als consultant voornamelijk op het gebied van netgekoppelde toepassingen van pv, en voert anno 2000 een team aan van meer dan 10 medewerkers. Bekend is hij vooral vanwege zijn inspanningen op het gebied van de toepassing van pv in de gebouwde omgeving. Hij doet dit onder meer als uitvoerder of coördinator van vele nationale en internationale projecten op dit gebied. Voorbeelden zijn het 1MW project Nieuwland in Amersfoort, s werelds grootste zonne-energieproject, de ontwikkeling van bouwproducten en bouwcertificering voor pv. Door zijn scherp analytisch vermogen en zijn creativiteit om problemen op te lossen weet hij een enorme push aan pv projecten te geven. Ook in zijn vrije tijd weet hij verenigingen en tijdschriften in het afgelopen decennium op hun pv-pad te begeleiden. Internationaal verwierf hij veel aanzien door zijn deelname en bijdrage aan diverse seminars en conferenties maar vooral door zijn voorzitterschap van het IEA samenwerkingsprogramma PV for buildings. Hij is een ambassadeur voor PV Nederland bv.

De ZON/NOZpv prijs lauwert een persoon of eventueel een instantie die een decennium lang een bijdrage levert aan de ontwikkeling van pv in Nederland. De jury van dit jaar bestond uit de twee voorgaande winnaars van de prijs Ronald van Zolingen (winnaar NOZpv prijs 1997) en Wim Sinke (winnaar NOZpv prijs 1998) en twee medewerkers van het NOZpv team, Frank Witte (Novem) en Emil ter Horst (Novem).

Bron: Novem

Deel: ' Schoen winnaar ZON/NOZ-pv Zonne-energieprijs 2000 van Novem '
Lees ook