Scholieren en amateurs worden wreed gezelschap


Ruim 1500 participanten in project OPERA2DAY

DEN HAAG, 20141009 -- OPERA2DAY brengt in oktober en november een reprise van het vernieuwende operaproject: Médée. Deze voorstelling - waarin een van de meesterwerken uit de operaliteratuur wordt uitgevoerd met een internationale cast van zangers en een orkest op authentiek instrumentarium - krijgt op één moment een onverwachte wending. 150 middelbare scholieren en amateurkoorzangers krijgen dan namelijk een kleine rol in de voorstelling. Médée is vanaf 28 oktober t/m 29 november 2014 te zien.

‘Dood aan Médée!’

‘Helaas! Iedereen verraadt u; een wreed gezelschap

omsingelt het paleis, uw dood eisend.

De koning zelf, hij keurt de daden van de menigte goed.’

In deze gesproken passage uit Cherubini’s opera wordt Médée (Frans voor Medea) verteld dat het volk zich tegen haar keert. Het inspireerde OPERA2DAY tot een bijzondere aanpak van een belangrijke scène. Daarin smelten artistieke dromen samen met ambities op het gebied van participatie en educatie. In die scène nemen namelijk 150 middelbare scholieren en amateurzangers kort deel aan de voorstelling. Bij elke voorstelling zijn dat steeds andere participanten.

Hoe deze groep precies betrokken wordt, blijft nog geheim. De opera van Cherubini leent zich in ieder geval goed voor een dergelijke aanpak. In de oorspronkelijke versie van het stuk, dat vele bewerkingen kende, werden gezongen scènes afgewisseld met gesproken theaterscènes. Van die scènes maakt OPERA2DAY voor deze opera een nieuwe bewerking en ook deze participatiescène past daar op een natuurlijke wijze in.

Opera op niveau voor een nieuwe generatie en publiek

Het betrekken van een nieuwe generatie en het publiek bij opera is voor OPERA2DAY altijd een belangrijk doel geweest. Zo werd met 500 leerlingen een ‘facebookopera’ rondom de opera Don Giovanni gemaakt, inclusief een ‘aftrapvoorstelling’ voor Prinses Máxima met medewerking van 150 leerlingen. Amateurzangers werden in dat project betrokken bij een flashmob. In het project Dolhuys Kermis werd het publiek op ontroerende wijze betrokken in de voorstelling. De artistieke lat blijft bij de projecten hoog liggen. Met succes, want Dolhuys Kermis werd in NRC opgenomen in één van de top vijf lijstjes van beste voorstellingen van 2012, en Don Giovanni werd met het gemiddelde rapportcijfer 8,6 door het Haagse publiek ontvangen.

Unieke eerste ervaring

Dit nieuwe project  geeft de mogelijkheid aan middelbare scholieren en amateurkoorzangers om op een unieke manier een positieve eerste ervaring met opera op te doen. Vergelijken met een eenvoudig voorstellingsbezoek is dit traject vele malen intensiever en is de betrokkenheid maximaal.

Voor het project worden de participanten voorbereid door professionals. De middelbare scholieren (15-17 jaar) krijgen vier workshops, waarin ze zowel zingen, een inleiding op het verhaal krijgen en theatervaardigheden zoals speltechniek krijgen. Een muziek- en theater-docent begeleiden elke klas. 

In totaal doen 900 middelbare scholieren en 550 volwassen amateurkoorzangers mee. In Den Haag doet ook een kinderkoor mee. De muziekworkshops zijn ontwikkeld door Wouter Verhage, een bas die gespecialiseerd is geraakt in het actief laten deelnemen van jongeren aan opera. De spelworkshops zijn ontwikkeld door Els van der Jagt, die voorheen onder meer voor Opera OT educatietrajecten opzette. De gehele coördinatie is in handen van Mieke van der Ven van OPERA2DAY.

De tournee

Médée is vanaf 28 oktober 2014 te zien in:

Vlaardingen - Stadsgehoorzaal (di 28/10)

Zwolle - Theater de Spiegel (do 30/10)

Amstelveen - Schouwburg (vr 31/10)

Deventer - Schouwburg (za 1/11)

Hoorn - Schouwburg Het Park (wo 5/11)

Nijmegen - Stadsschouwburg (do 13/11)

Eindhoven - Parktheater (do 20/11)

Heerlen - Parkstad Limburg Theaters (wo 26/11)

Den Haag-Koninklijke Schouwburg (vr 28 & za 29/11).

De première vindt plaats op donderdag 30 oktober in Zwolle.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de theaters. Voor meer informatie: www.opera2day.nl .


Deel: ' Scholieren en amateurs worden wreed gezelschap in operaproject Médée '
Lees ook