Scholieren verslinden Mosterd n Haasse


Wat zetten scholieren het afgelopen jaar op hun leeslijst? Populaire pulp of literatuur

UTRECHT, 20100720 -- Scholieren.com publiceert voor het tweede opeenvolgende jaar de Scholieren.com Ranglijst; de boeken die bijna iedere scholier op z'n lijst heeft staan, en waar een generatie mee opgroeit. Omdat de boeken goed zijn, omdat ze scholieren bijzonder aanspreken, of simpelweg omdat ze lekker dun zijn. Afgelopen jaar verslonden scholieren massaal Haasse's Oeroeg en Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd. Kluun passeert voor het eerst Harry Mulisch, en Tim Krabb is nog altijd de koning van de leeslijst.

De scholierencanon
Scholieren.com brengt de scholierencanon in kaart met een eigen onderzoek en de daaruitvolgende ranglijst. Zoals vorig jaar (en heel wat jaren daarvoor) staat Tim Krabb's Het gouden ei op 1 (zo'n 299.000 downloads). De mysterieuze thriller over een verdwenen echtgenote blijft mateloos populair onder scholieren. Oeroeg springt van positie 40 naar positie 2 (294.000 downloads), en Kluuns Komt een vrouw bij de dokter stijgt van 7 naar 3. (286.000 downloads). Kluun laat daarmee voor het eerst Harry Mulisch achter zich, en eindigt n positie voor De aanslag. De top 10 bevat een handjevol klassiekers: Turks fruit (Wolkers) staat op 8 en Oorlogswinter (Terlouw) op 9, maar Reve, Hermans of Vestdijk komen we niet tegen in de top tien. Marga Minco's Het bittere kruid zakt dit jaar voor het eerst uit de Top 10 naar positie 13.

De comeback van Hella S. Haasse
Nieuw in de top tien is Oeroeg van Hella S. Haasse. Haasse's debuut, oorspronkelijk verschenen in 1948, werd dit jaar waanzinnig vaak gelezen. Dat heeft z'n weerklank in het aantal gedownloade boekverslagen: ruim 294.000 keer werd een verslag van Oeroeg geraadpleegd. Daarmee staat het boek in n klap op positie 2, vlak onder Het gouden ei. De plotselinge stijging kan worden verklaard door de speciale Nederland Leest-uitgave van het boek eind 2009, die gratis werd uitgedeeld in alle openbare bibliotheken. Bijna zestig verslagen van Oeroeg zijn er inmiddels al verzameld op Scholieren.com.

Echte mannen: Scholieren smullen van controverse
De tweede opvallende stijger is Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd, dat van positie 12 naar positie 5 sprong. Het boek over Maria's ervaringen in de greep van een loverboy stond vorig jaar al op 1 in de Scholieren.com Hotlist, een top tien van recent verschenen boeken. Dit jaar zijn er bijna dubbel zoveel verslagen van Echte mannen... opgevraagd, ondanks - of misschien juist door - de controverse rond het boek in de media. Waargebeurd of niet, scholieren zetten het boek massaal op hun lijst.

Boekverfilmingen
Maar liefst 8 van de 10 populairste boeken in de Ranglijst zijn verfilmd, waaronder recentelijk Komt een vrouw bij de dokter (van positie 7 naar 3) en Oorlogswinter (vorig jaar van positie 23 naar 8). Het succes van sommige boeken heeft dan ook ongetwijfeld te maken met een recente verfilming: de film brengt het boek onder de aandacht van scholieren en motiveert extra om het boek te gaan lezen. En het verhaal is natuurlijk begrijpelijker als je de film er bij kunt zien.

Hotlist
Scholieren.com publiceert vandaag twee lijsten: naast de Ranglijst met daarop de populairste boeken aller tijden ook een Hotlist met daarop boeken die de afgelopen vijf jaar verschenen. Op de Hotlist staat Echte mannen eten geen kaas dit jaar voor de tweede keer op positie 1. Het diner van Herman Koch, vorig jaar verschenen, volgt op 2 met maar half zoveel downloads. Op 3 staat Lover of loser door scholierenfavoriet Carry Slee. Haar recent verschenen Bangkok boy, nog geen jaar uit, staat ook al in de Hotlist op positie 10.

Achtergrondinformatie
Scholieren.com is het grootste onafhankelijke platform voor middelbare scholieren. Sinds december 1999 houdt de site per boektitel bij hoe vaak een uittreksel wordt gedownload. Scholieren.com wordt maandelijks 3 miljoen keer bezocht. Een onderzoek van dit jaar stelt de naamsbekendheid van Scholieren.com onder middelbare scholieren op 85%. De website is, durven we te stellen, een begrip. Eigenaar Jon Geerars heeft het bedrijf in tien jaar tijd opgebouwd van een persoonlijke homepage tot een uitputtende, doorzoekbare database met boekverslagen en werkstukken. Alle content wordt door scholieren zelf ingestuurd en gecontroleerd door een team van vrijwilligers. Behalve huiswerkhulp omvat Scholieren.com ook een succesvol weblog en een drukbezocht forum.


Deel: ' Scholieren verslinden Mosterd n Haasse '
Lees ook