Gemeente Breda

Persberichten

12-03-2003

Scholieren wedden met wethouder Arbouw: Bredase Bet ondertekend

Breda, 12 maart 2003 Ruim 70 scholieren hebben vanmorgen een weddenschap afgesloten met de Bredase milieuwethouder Arbouw. De leerlingen van het Prisma en het Newmancollege beweren dat zij in twee maanden tijd de eigen CO2-uitstoot met acht procent kunnen beperken. Dit doen zij door thuis en op school energie te besparen. Winnen de scholieren dan krijgen zij per school 4.500 van de gemeente Breda als bijdrage om hun schoolpleinen een duurzame opknapbeurt te geven. Verliezen de scholieren dan zullen zij één werkdag de omgeving van hun school schoonmaken.

De gemeente Breda is enthousiast over de weddenschap die de scholieren willen aangaan. Energie besparen is één van de doelstellingen van het gemeentelijke milieubeleid. In de Milieuvisie Breda 2015 is het streven opgenomen om een energieneutrale stad te worden. Energie besparen en gebruik maken van duurzame energiebronnen zoals zon, wind, biomassa en aardwarmte maken dit mogelijk.

Werkwijze
The Bet is een initiatief van Jongeren Milieu Aktief (JMA). Met The Bet willen jongeren bewijzen dat je met eenvoudige maatregelen makkelijk acht procent CO2 kunt besparen. De menselijke uitstoot van CO2 is de oorzaak van wereldwijde klimaatveranderingen. Jongeren die mee doen aan The Bet krijgen van JMA een boekje met bespaartips. Verwarming een graadje lager, spaarlamp indraaien, papier dubbelzijdig kopiëren. Besparingen zijn gericht op gedragsveranderingen en kleine technische maatregelen. Met cijfers van het CBS en het RIVM heeft JMA uitgerekend wat een gemiddeld huishouden en een gemiddelde school aan CO2 uitstoot en wat een besparingsactie oplevert. Jongeren kunnen ook zelf CO2 bespaaracties bedenken. De scholieren houden op een website hun inspanningen bij. Ze bewaren bonnetjes van bijvoorbeeld spaarlampen en isoleerstrippen. Scheidsrechters van The Bet doen steekproeven om te kijken of de deelnemers alles volgens de regeltjes doen.

JMA is een vereniging voor en door jongeren tussen de 12 en 28 die zich inzetten voor het verbeteren van het milieu. JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie.

Breda, 12 maart 2003

Deel: ' Scholieren wedden met wethouder Arbouw Bredase Bet ondertekend '
Lees ook