Schone en gezonde energie krijgt wind in de rug

Persbericht - 20 september 2016

Schone en gezonde energie krijgt wind in de rug

Lokale initiatieven krijgen steun van de provincie De provincie Utrecht intensiveert haar ondersteuning voor initiatieven voor schone en gezonde energie in alle gemeenten van de provincie Utrecht. Op 19 september heeft Provinciale Staten met overweldigende meerderheid besloten 8 miljoen euro extra te investeren, de inzet van vele partijen voor energiebesparing en duurzame energie te bundelen en kennisuitwisseling te bevorderen.

GroenLinks Statenlid Huib van Essen: “GroenLinks is blij met deze energieagenda. De inzet is om zo snel mogelijk af te kicken van kolen, olie en gas en over te schakelen op schone energiebronnen als zon en wind. Uiterlijk in 2040 moet alle energie in onze provincie op een schone en gezonde manier worden opgewekt.”

Een gezonde energievoorziening is topprioriteit

De huidige energievoorziening op basis van vooral kolen, olie en gas is schadelijk voor onze gezondheid en die van onze kinderen. Nederland en Utrecht lopen achterop, maar de provincie neemt nu het voortouw om energiebesparing, zonne-energie en windenergie een flinke impuls te geven. De provincie gaat samen met gemeenten, inwoners en bedrijven aan de slag om te zorgen dat in 2040 alleen nog maar schone energie gebruikt wordt. GroenLinks heeft zich tijdens de coalitieonderhandelingen hard gemaakt voor een impuls voor energiebesparing en schone energie. GroenLinks is dan ook blij dat deze afspraak uit het coalitieakkoord nu concreet uitgevoerd wordt.

Statenlid Huib van Essen: “In deze agenda zien we veel van onze ideeën terug. Het plan zet in op de schijf van 5 voor gezonde energie: windmolens, zonnepanelen, aardwarmte, heel veel energiebesparing en elektrisch vervoer.”

Wind in de rug voor lokale initiatieven van inwoners en energiecoöperaties

De provincie biedt met deze energieagenda meer mogelijkheden en ondersteuning voor lokale initiatieven en energiecoöperaties om projecten voor energiebesparing of zonne- en windenergie te realiseren. De provincie gaat helpen bij de financiering van bijvoorbeeld zonnepanelen, het isoleren van gebouwen en andere vormen van energiebesparing. Hiertoe wordt in aansluiting op het Utrechts Energiefonds van de gemeente Utrecht een energiefonds voor de gehele provincie gestart. Ook helpt de provincie onder andere gemeenten, scholen, particuliere woningeigenaren, woningcoöperaties en bedrijven met het verkrijgen van subsidies of leningen van het Rijk en de Europese Unie.

Forse inzet op energiebesparing

De Energieagenda besteedt ook veel aandacht aan energiebesparing.

GroenLinks Statenlid Huib van Essen: “Een gezonde energievoorziening is net als gezonde voeding: het begint met minder calorieën. Zoals we nu onze huizen verwarmen met gas is als water scheppen met een vergiet. Die verspilling is niet alleen slecht voor onze gezondheid en het klimaat; het kost ook nog eens handen vol geld. En dat terwijl de techniek om gebouwen energieneutraal te maken gewoon klaar ligt.”

De uitdaging is groot, maar met deze energieagenda komt gezonde energie voor alle inwoners van onze provincie een stap dichterbij.

Deel: ' Schone en gezonde energie krijgt wind in de rug '
Lees ook