Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


School Het Plein plant bomen in AE Kokplantsoen

Op woensdag 26 maart planten leerlingen 24 bomen in het AE Kokplantsoen in stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. Daarmee vieren zij de 47ste editie van nationale Boomfeestdag. Met het planten van de bomen komt ook het einde van een ingrijpende herinrichting van het plantsoen in zicht. Het is dubbel feest: voor de leerlingen én voor de omwonenden van het plantsoen.

De Boomfeestdag wil leerlingen en hun ouders op een positieve manier te confronteren met de noodzaak de natuur te respecteren en te onderhouden. Voor het eerst doen dit jaar leerlingen van een school voor voortgezet onderwijs mee. De keus is namelijk gevallen op de dicht bij de plantplek gelegen school voor Praktijkonderwijs Het Plein. De meeste van de 24 leerlingen die aan de plantdag meedoen, volgen daar een groengerichte praktijkopleiding. Het planten van de bomen betekent voor hen een stuk praktijkervaring waarvoor zij een certificaat krijgen.

Bewoners investeren in plantsoen
Het AE Kokplantsoen was hard toe aan een grondige herinrichting. Door storende grondlagen waren al veel bomen doodgegaan en de meeste andere bomen zouden snel volgen. De omwonenden zijn heel betrokken bij het wel en wee van hun plantsoen en hebben een duidelijke inbreng gehad bij de herinrichting. Waardevolle elementen in het plantsoen zoals fraaie met klimop begroeide bomen en prachtige rododendronstruiken blijven behouden. De Vereniging van Eigenaren, Buurt 4 en groenwethouder Tys de Ruijter droegen ruim EUR 5000 bij. Met het extra geld kunnen 17 van de 44 nieuwe bomen een zwaardere maat krijgen: bomen met een omtrek 30-35 cm in plaats van de gebruikelijke 18-20 cm.

Zorg voor bomen
Met hun bijdragen hebben bewoners laten zien dat zij hart hebben voor hun omgeving en daarin graag willen investeren. Ook de school Het Plein wil blijvend het plantsoen als zorgplek adopteren. Dat betekent dat zij periodiek samen met tuinlieden van het stadsdeel het plantsoen zullen onderhouden en ontdoen van zwerfvuil. Groenwethouder Tys de Ruijter: "Deze samenwerking tussen buurtbewoners, school en stadsdeel zie ik als een voorbeeld hoe iedereen vanuit zijn eigen positie positief invulling geeft aan de eigen verantwoordelijkheid voor zijn omgeving. Dat spreekt mij zeer aan."

U bent welkom
Bewoners en andere belangstellenden zijn welkom bij deze feestelijke gebeurtenis. De 1e boom wordt geplant om 10.00 uur. De festiviteiten zijn om 11.30 uur weer achter de rug.

(bijschrift foto onder:)
Leerlingen van de Burgemeester De Vlugtschool plantten in 2000 dertig bomen langs de Seineweg.

Contact:
Paul de Groot

Deel: ' School Het Plein plant bomen in AE Kokplantsoen Slotermeer '
Lees ook