SP

CONCIERGE COMITÉ GAAT ZWARTBOEK OPSTELLEN

CONCIERGE COMITÉ GAAT ZWARTBOEK OPSTELLEN

Vorige week is in Leiden op initiatief van Tweede-Kamerlid Harry van Bommel (SP) het Conciërge Comité opgericht. Het comité bestaat uit vier schoolconciërges die het niet langer pikken dat zij er door de jaren heen steeds meer taken bij hebben gekregen zonder dat de waardering daarvoor is toegenomen. Om meer aandacht voor de positie van de conciërge te krijgen, gaat het comité een zwartboek opstellen waarin zij klachten van schoolconciërges bundelen. Het zwartboek zal nog voor de zomer worden aangeboden aan minister Hermans.

De conciërges behoren met de schoonmakers tot het laagstbetaalde onderwijs ondersteunend personeel. Door de vele fusies en bezuinigingen is het takenpakket van de conciërges steeds verder uitgebreid maar is de extra waardering uitgebleven. Naast de kerntaken in beheer, toezicht en klein onderhoud moeten conciërges zich tegenwoordig ook bezig houden met EHBO, leerlingbegeleiding, beveiliging en begeleiding van banenpoolers. Het Conciërge Comité meent dat er bij die
taakuitbreiding een betere beloning en doorstroming naar een hogere schaal hoort. Schoolconciërges in het voortgezet onderwijs komen nu hooguit in schaal 3, hoofdconciërges maximaal in schaal 4. Het comité vindt dat schaal 5 ook bereikbaar moet zijn.

Het Conciërge Comité verwacht massale belangstelling voor het zwartboek onder schoolconciërges. Een eerdere handtekeningactie voor meer waardering voor het conciërgewerk, georganiseerd door de woordvoerder van het comité, de Rotterdamse conciërge Jan van der Schee, leverde in korte tijd drieduizend handtekeningen op van sympathiserende leerkrachten en onderwijs ondersteunend personeel. Met medewerking van de SP gaat het comité nu 100 scholen door heel het land aanschrijven om de klachten en commentaren van conciërges te inventariseren. De leden van het comité vinden dat de bonden te weinig doen om de positie van conciërges te verbeteren. Zij roepen daarom kaderleden van de bonden op om uit solidariteit met de laagstbetaalden in het onderwijs de overeengekomen CAO af te wijzen. Van der Schee, kaderlid van de Abvakabo, zal zelf op 25 februari aanstaande op een kaderbijeenkomst tegen de bereikte CAO stemmen.

Naast woordvoerder Jan van der Schee (sg Johannes Calvijn, Rotterdam) bestaat het Conciërge Comité uit Martin Jacobs (Da Vincicollege, Leiden), Rob Knaven (Damiatencollege, Haarlem) en Roel Mensink (Almerecollege, Dronten).

Deel: ' Schoolconcierges stellen zwartboek op '
Lees ook