Rijks Universiteit Groningen


Nummer 52

14 april 1999

Op bezoek bij internationale opleidingen en tandheelkunde

SCHOOLDECANEN TE GAST BIJ RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN

‘Ik wil graag iets internationaals studeren’ of ‘ik wil later in het buitenland carrière maken’ of ‘is het mogelijk een groot deel van de studie aan een buitenlandse universiteit door te brengen?’ Dit soort vragen stellen scholieren vaak aan voorlichters en studieadviseurs van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). En uiteraard ook aan hun eigen schooldecaan op de middelbare school. Schooldecanen uit (vooral) Noord- en Oost-Nederland laten zich op de schooldecanendag van donderdag 22 april voorlichten over het aanbod van internationaal georiënteerde opleidingen aan de RUG.

‘s Middags bezoeken de schooldecanen de opleiding tandheelkunde, waar ze kennis maken met het patiëntgeoriënteerde onderwijssysteem. Voor hun zeer geslaagde samenwerking ontvingen de opleidingen tandheelkunde van de RUG en mondhygiëne van de Hanzehogeschool, Hogeschool van Groningen in 1998 de Hoger Onderwijs Prijs.

Schooldecanen spelen een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van de leerlingen. De RUG wil hen graag op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen in het opleidingenaanbod en van andere zaken die voor hen en voor de aspirant-studenten interessant zijn. Daarom verschijnt er drie keer per jaar een informatiebulletin voor schooldecanen en vindt er jaarlijks een schooldecanendag plaats. Op de schooldecanendag komen steeds een of twee actuele thema’s aan bod.

Ochtendprogramma: internationaal

Het ochtendprogramma begint om 10.00 uur in de Senaatskamer van het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen. Centraal staan vier internationaal georiënteerde opleidingen: internationale organisaties, Duitslandstudies, American studies en internationaal recht. Hoe reëel zijn de verwachtingen over een internationale carrière? Waar komen de afgestudeerden terecht? Hoe ziet het studieprogramma eruit? Hoeveel tijd brengen de studenten daadwerkelijk in het buitenland door? Medewerkers en ouderejaarsstudenten van de vier opleidingen geven de antwoorden.

Middagprogramma: tandheelkunde

De opleiding tandheelkunde van de RUG werkt nauw samen met de opleiding mondhygiëne van de Hanzehogeschool, Hogeschool van Groningen (HBO) en met de tandartsassistentenopleiding van het Noorderpoortcollege (MBO). Tandartsen, mondhygiënisten en tandartsassistenten worden gezamenlijk opgeleid om te leren werken in teamverband. Bijzonder is het patiëntgeoriënteerde onderwijssysteem van de opleiding tandheelkunde: elke week staat een probleem van een patiënt centraal. De student probeert dat probleem, onder begeleiding van een docent, op te lossen. De schooldecanen maken kennis met dit onderwijssysteem en krijgen een patiëntcollege voorgeschoteld. Het middagprogramma begint om 13.45 uur en vindt plaats bij de Faculteit der Medische Wetenschappen, Ant. Deusinglaan 1 te Groningen.

Deel: ' Schooldecanen te gast bij Rijksuniversiteit Groningen '
Lees ook