Artikel Overzicht Auteur E. Stam
26-03-2003 10:34
Schoonmakers ontvangen onjuiste informatie over CAO

Werkgevers in de schoonmaak verspreiden samen met de CNV Bedrijvenbond bewust onvolledige en onjuiste informatie onder 200.000 schoonmakers en 4000 schoonmaakbedrijven.. In een brief van werkgevers en werknemersorganisaties verenigd in de Raad voor Arbeidsverhoudingen in de Schoonmaak wordt een nadere uitleg gegeven aan de nieuwe CAO tekst. Print
Werkgevers in de schoonmaak verspreiden samen met de CNV Bedrijvenbond bewust onvolledige en onjuiste informatie onder 200.000 schoonmakers en 4000 schoonmaakbedrijven. In een brief van werkgevers en werknemersorganisaties verenigd in de Raad voor Arbeidsverhoudingen in de Schoonmaak wordt een nadere uitleg gegeven aan de nieuwe CAO tekst. Met betrekking tot overname van personeel laat men de wet Overgang van Ondernemingen (BW 7:662-666) buiten beschouwing. Met de CAO tekst in de hand worden uitzonderingen en beperkingen toegelicht die in strijd zijn met deze wet. Daarmee moedigen CAO partijen werkgevers aan om de wet te ontduiken en verzuimen zij de werknemers op hun wettelijke rechten te wijzen.

Vorig jaar besliste het Europese hof van Justitie dat wanneer een wezenlijk deel van het schoonmaakpersoneel overgaat van het ene schoonmaakbedrijf naar het andere, er sprake is van een overgang van onderneming. Volgens de wet moeten dan alle werknemers met alle opgebouwde rechten worden overgenomen. Afwijkende CAO bepalingen ontslaan de werkgever niet van zijn wettelijke verplichtingen (arrest van 24 januari 2002 nr C 51/00).

In het CAO conflict tussen FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie OSB is contractswisseling en de daaraan gekoppelde overgang van personeel een van de conflictpunten. FNV Bondgenoten wil deze CAO bepaling aanpassen aan de betreffende wet. Ondanks de overtuigende jurisprudentie willen OSB en CNV dit niet. Via de onlangs afgesloten CAO tussen OSB en CNV blijven de uitzonderingen en beperkingen bestaan. Individuele schoonmakers kunnen alleen via de rechter hun gelijk halen en zullen dit zelden doen. FNV Bondgenoten wordt per geval gedwongen tot actie om de rechten van de leden te waarborgen. Alhoewel de bond de laatste maanden honderden nieuwe leden heeft ingeschreven is nog steeds het overgrote deel van de schoonmakers geen lid. De kans dat werkgevers met de CAO en de bewuste brief in de hand ongemerkt hun personeel misleiden is daarom zeer groot. "Het is een achterhaalde regeling die van schoonmakers tweederangs werknemers maakt en daarmee een van onze belangrijkste motieven om deze CAO niet te tekenen. Dat juist nu FNV Bondgenoten geen partij is een nadere uitleg wordt verspreidt is vreemd, de RAS deed dit nooit eerder" aldus bestuurder Eddy Stam. Op meerdere plaatsen in het land zijn op dit moment contractswisselingen gaande waar FNV Bondgenoten onder actiedreiging onvoorwaardelijke overname van personeel met succes regelt.

Nadere info:

Eddy Stam, bestuurder FNV Bondgenoten

Overig Nieuws
Europese vakbonden eisen vertrek van de Board van Corus plc in Engelan FNV Bondgenoten: `Wet X' moet van tafel
FNV Bondgenoten organiseert actiebijeenkomsten rond CAO kleinmetaal Sociale veiligheid op spoor prioriteit
FNV Bondgenoten: vertrek Pedder logische stap richting zelfstandig Schrappen banen Ericsson slag voor de regio
FNV Bondgenoten boos op Nma: " Kartelwaakhond schiet doel voo FNV Bondgenoten gaat cao afsluiten bij Verstegen Specerijen FNV Bondgenoten wil tussen-cao Metalektro
Gratis vervoeractie voortgezet tot en met 16 april FNV Bondgenoten stelt Kappa Massief Karton ultimatum

Vorige Vorige 1 2 Volgende Volgende
pagina 1 van 2
Zie ook
Nieuws
Schoonmaak & Wassen
Klopt je loon?
Arbo en milieu
Word nu lid
Lid? Stap nu over
Meer vakbondsnieuws

Deel: ' Schoonmakers krijgen onjuiste informatie over CAO '
Lees ook