Carros

SEAT presenteert twee unieke Arosa tweezitters

Meer SEAT innovaties op de IAA in Frankfurt

(07 september 2001)

Naast de Tango en de Leon Cupra R presenteert SEAT nog twee andere studiemodellen op de Internationale Automobil Ausstellung te Frankfurt. Beide zijn gebaseerd op SEAT's kleinste model, de Arosa. De Arosa Racer en de Arosa City Cruiser zijn beide gericht op specifieke doelgroepen. De Racer is bedacht voor jonge, enthousiaste automobilisten met 'benzine in het bloed', terwijl de City Cruiser een bijzonder comfortabele en luxueuze stadsauto is.

Eigenlijk valt er veel te zeggen voor een compact, tweezits model. De meeste auto's worden immers overwegend gebruikt voor het vervoer van een, hooguit twee mensen. Of het nu gaat om een functionele stadsauto voor een jong stel, eventueel met een kindje, of om een sportief model om het dagelijkse woonwerk-verkeer wat 'spannender' te maken. Het idee van een kleine en dynamische, maar ook functionele tweezitter is dan ook een van de trends die serieus wordt bestudeerd door de ontwerpafdeling van SEAT's Technical Centre in Martorell.

De Arosa Racer is een echte mini-sportauto, met een dynamische styling en een reële toekomst. Zo zou de Racer heel goed de basis kunnen gaan vormen voor een nieuw autosportmodel. Deze speciale Arosa onderscheidt zich allereerst door zijn lage gewicht; het resultaat van een ingrjpend gewichtsbesparingsprogramma. Daarbij werden de meeste interieurelementen verwijderd, zoals achterbank, interieurpanelen, tapijt en isolatie. De Arosa Racer is spartaans-sportief en duidelijk ontwikkeld voor puur rijplezier. Dat wordt nog eens geaccentueerd door de stevige kuipstoelen, de vierpunts veiligheidsgordels en de exclusieve, 15-inch lichtmetalen O.Z.-velgen.

De Arosa Racer is een gezamenlijke ontwikkeling van SEAT's Technical Centre en SEAT Sport Research & Development. De 125 pk (92 kW) sterke 1.6 MPI 16-kleppen motor drijft via een handgeschakelde zesversnellingsbak de voorwielen aan. Een sportonderstel en grotere velgen versterken het sportieve rijplezier.

Een hele andere interpretatie van het thema 'tweezitter' is de Arosa City Cruiser. Dit is een gedurfd ontwerpvoorstel voor automobilisten die best in een compacte auto willen rijden, maar dan wel een met de ruimte, het comfort en de luxe van een auto uit de 'executive klasse'. Hoewel de City Cruiser is ontworpen als tweezitter biedt het intelligente concept ook de ruimte voor de montage van een speciaal kinderzitje.

Op het eerste gezicht lijkt de City Cruiser een normale Arosa, met als enige opvallende verschil de exclusieve carrosseriekleur in Shadow Grey. Maar van binnen is deze Arosa allesbehalve standaard...

In het modulaire interieur is de passagiersstoel naar achteren verplaatst, naar de positie van de oorspronkelijke achterbank. Deze stoel kan worden geflankeerd door diverse, speciaal ontworpen accessoires. Deze variëren van een kinderzitje, een koelbox met flessenwarmer, een bureaublad voor een laptop, en een uitneembaar bergvak dat tevens als koffer kan worden gebruikt. Door gebruik te maken van het doordachte (stoel)verankeringsconcept uit de Alhambra, zijn al deze accessoires enerzijds stevig en veilig bevestigd, maar anderzijds ook gemakkelijk uit te nemen of te vervangen door iets anders.

De Arosa Racer en City Cruiser zijn meer dan alleen suggestieve stylingconcepten. Via deze modellen wil SEAT niet alleen de veelzijdigheid van de Arosa benadrukken, maar ook de baanbrekende ideeën presenteren van de jonge ontwerpers en creatieve directeuren van SEAT's Technical Centre. Want Martorell is in elk opzicht de plaats waar de dromen en emoties van SEAT tot leven worden gewekt.

Deel: ' SEAT presenteert twee unieke Arosa tweezitters in Frankfurt '
Lees ook