Katholieke Universiteit Nijmegen

Seminar: Duits-Nederlandse berichten na de `Wende' Het Centrum voor Duitsland-Studies (CDS) van de KU Nijmegen organiseert op maandag 13 mei 2002 een bijeenkomst met Nederlandse- en Duitse journalisten. Bert Tigchelaar (NOS-journaal), Albert Eikenaar (Stern), Hans Verbeek (het Parool), Isabel Wirtz (WDR-radio) en Ulrike Knotz (hoofd van de `Presse-abteilung' van de Duitse ambassade) zullen spreken over de dagelijkse praktijk als journalist, het medialandschap in Nederland en Duitsland en de beeldvorming tussen beide landen.

Hoe ziet een gemiddelde dag van een correspondent eruit? Op welke wijze vindt de selectie van onderwerpen plaats en welke rol spelen correspondent en nieuwsredactie daarin? Tegen welke verschillen tussen Nederland en Duitsland loopt een correspondent in de praktijk aan? Wat zijn de grote verschillen tussen het Nederlandse en het Duitse medialandschap? Deze en andere vragen, zullen worden behandeld door het discussiepanel, waarbij ook het publiek van studenten en journalisten zich in het debat mag mengen.

De rode draad van de bijeenkomst is de veranderde situatie na de Duitse hereniging. De val van de muur en de hereniging hebben Duitsland nog meer dan voorheen in het centrum van Europa geplaatst. Deze situatie maakt dat het een levendige situatie is voor correspondenten in Duitsland. Is het omgekeerde voor Duitse correspondenten, ondanks de recente gebeurtenissen, niet te saai in Nederland?

De bijeenkomst staat onder leiding van Len Middelbeek (Duits-Nederlands Journalistenstipendium).

Aanvang: 14.00 uur
Plaats: KU Nijmegen, Huize Heyendael, Geert Grooteplein 9 Entree: gratis

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

drs. Joost Kleuters, Centrum voor Duitsland-Studies Tel.: (024) 361 11 24; fax: (024) 3613006; e-mail: J.Kleuters@cds.kun.nl
7-5-2002

Deel: ' Seminar Duits-Nederlandse berichten na de `Wende' '
Lees ook