Gemeente Amsterdam

|
Persberichten
|
Senioren op culturele ontdekkingsreis in het stadhuis

Op deze pagina

Een wereldreis
Gratis rondvaarten
Songfestival
Informatiemarkt
Seniorweb
Rondleidingen stadhuis
Stadspas

Senioren op culturele ontdekkingsreis in het stadhuis

Op zaterdag 29 september wordt tussen 11.00 en 16.00 uur in het stadhuis de jaarlijkse Gemeentedag gehouden. Geheel volgens traditie staan de ouderen dan centraal. Omdat de bevolkingssamenstelling in Amsterdam de laatste jaren sterk is veranderd, is dit jaar gekozen voor het thema 'Ouderen en Cultuur'. Amsterdammers komen dagelijks in aanraking met andere leefwijzen en gewoonten. Voor jongeren is dit misschien vanzelfsprekend, maar ouderen beleven de multiculturele samenstelling van de stad vaak meer op afstand. Tijdens de dag die om 11.00 uur door de wethouder Zorg, Bea Irik, wordt geopend staan veel festiviteiten met een bijzonder karakter op het programma zoals:

Een wereldreis
Tijdens een 'wereldreis' kunnen ouderen in de De-Rooszaal van het stadhuis tussen 11.00 en 16.00 uur mensen uit andere culturen ontmoeten. Tijdens deze 'wereldreis' presenteren Surinaamse, Turkse, Indische, Zuid-Europese, Marokkaanse en Chinese Amsterdammers een programma over hun cultuur en sfeer. Zo kunnen de bezoekers bijvoorbeeld deelnemen aan een Tai Chi les of een Zuid-Europese volksdans, luisteren naar Turkse muziek of kijken naar een show van authentieke Indonesische en Surinaamse kleding.

Gratis rondvaarten
Tijdens de Gemeentedag zijn er tussen 12.00 en 14.40 uur elke twintig minuten gratis rondvaarten en zijn er speciale boten gereserveerd. Om 12.40 uur wordt er in het Turks gegidst door het raadslid Nevin Özütok en om 13.00 uur in het Marokkaans door het raadslid Fatima Elatik.

Songfestival voor ouderen
Het songfestival voor ouderen van de Stichting JAM is een begrip in Amsterdam en omstreken dat volgend jaar mei haar tienjarig bestaan zal vieren. Een aantal finalisten van dit jaar zal op de gemeentedag weer de sterren van de hemel zingen.

Informatiemarkt
Deze markt is speciaal gericht op informatie die voor ouderen uiterst nuttig is. Aanwezig zijn onder andere de Blankenbergstichting, het Mozeshuis, het Amsterdams Historisch Museum, het Gemeentearchief, de Volksuniversiteit, de Volkssterrenwacht Amsterdam en de Stichting Wijzer. Deze laatstgenoemde stichting stimuleert nieuwe initiatieven die er op gericht zijn om ouderen te laten blijven deelnemen aan de samenleving door persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing.

Verder is ook het Centrum Advies en Begeleiding Oudere Migranten (Cabo) aanwezig dat zich inzet voor verbetering van de zorg aan oudere Amsterdammers met een allochtone achtergrond door het organiseren van sociale en culturele projecten.

Seniorweb
In de De-Mirandazaal staan 25 computers opgesteld om senioren op weg te helpen op de digitale snelweg. Tien vrijwilligers helpen de bezoekers na een korte uitleg op weg met Internet en e-mail.

Rondleidingen stadhuis
De Gemeentedag is bij uitstek de gelegenheid om het stadhuis van binnen te zien. Er zijn rondleidingen door de trouwzalen, de raadzaal en de vergaderkamer van het college van burgemeester en wethouders. Een aantal raadsleden is aanwezig om vragen te beantwoorden. In de raadzaal zal om 13.00 uur een politiek debat plaatsvinden. In de filmzaal achter het Voorlichtingscentrum worden door het Gemeentearchief historische filmfragmenten vertoond.

Stadspas
Bezoekers wordt aangeraden om de stadspas en cheque(s) mee te nemen. Tijdens de Gemeentedag kunnen bezoekers bij de stand van het Bureau Stadspas profiteren van een aantal speciale aanbiedingen, zoals een gratis bezoek aan de tentoonstelling 'Het gezicht van Amsterdam; nieuwe Amsterdammers gefotografeerd 1900-2000' in het Gemeentearchief, of een bezoek aan het Openluchtmuseum in Arnhem, tegen gereduceerd tarief, bij inlevering van de oktobercheque.

Kortom een gezellige dag voor oudere Amsterdammers uit alle culturen. Een programma met voor elk wat wils, met muziek en hapjes en drankjes. ^


-

© gemeente Amsterdam - 25-09-2001

Deel: ' Senioren op culturele ontdekkingsreis in stadhuis '
Lees ook