---

Ministerie van Defensie---

SFOR herdenkt slachtoffers verkeersongeval 1997

17-02-2003

Tijdens het ochtendappèl op de Nederlandse SFOR-basis Bugojno in Bosnië zijn vorige week de slachtoffers herdacht van het ongeval met een YPR-pantservoertuig dat 11 februari 1997 plaatsvond. Bij het ongeval kwamen twee militairen om het leven en raakten drie militairen zwaargewond en nog eens vier lichtgewond. Bij de herdenking werd een krans gelegd en een moment van stilte in acht genomen.

Het ongeluk vond in 1997 plaats toen de YPR op weg was naar een route die "geproofed" moest worden in de buurt van het kleine dorp Ladici. Een week eerder was dezelfde route al eens gereden, maar doordat er toen nog teveel sneeuw lag, werd die poging afgebroken en op 11 februari opnieuw begonnen. Na de lunch ging het die dag mis en gleed de YPR van een helling. De chauffeur probeerde nog van alles om dit te voorkomen, maar het pantservoertuig kantelde en het noodluik sprong open. Uiteindelijk kwam de YPR honderdvijftig meter verder tot stilstand. Enkele in de buurt wonende Bosniërs sprongen te hulp, evenals de bemanning van het aanwezige YPR-gewondentransport. Vrij snel werd duidelijk dat het misschien wel het zwaarste ongeluk was in de geschiedenis van de Nederlandse vredesoperaties. Twee genisten, de 23-jarige soldaat der eerste klasse Ronald Wind en de 21-jarige soldaat der eerste klasse Chris van der Linden overleden terwijl zeven andere inzittenden gewond raakten. Door koelbloedig optreden werd onder meer het leven van de levensgevaarlijk gewonde korporaal Mimoun Abbou gered.

Tijdens de herdenking stelt kapitein Van Vels, commandant van 13 (NL) Genie Compagnie Zwaar, Zes jaar geleden zat dit ongeluk in een klein hoekje, laat ons zoiets niet nog eens meemaken. Na de herdenking op kamp Bugojno heeft een klein gezelschap een bezoek gebracht aan de plaats van het ongeluk en bij het daar opgerichte monument een bloemengroet gebracht.

Zoekwoorden:

Deel: ' SFOR herdenkt slachtoffers verkeersongeval 1997 '
Lees ook