Shaffy vleugel in Museum Geelvinck


AMSTERDAM, 20140605 -- Op 4 juni 2014 werd de Challen-vleugel, de enorme Engelse vleugel van Ramses Shaffy, na afloop van de tentoonstelling "Ramses Shaffy" in UvA Bijzondere Collecties, overgebracht naar Museum Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam. Daar zal het mechaniek van dit doorleefde historische instrument worden gerestaureerd, zodat er weer op gespeeld kan worden. Deze zomer zal in het souterrain van Museum Geelvinck opnieuw dit monument uit de tijd van Shaffy Chantant tot klinken worden gebracht.

Shaffy Chantant
De Shaffy-vleugel draagt de herinnering mee aan legendarische optredens van Ramses, Liesbeth List en tal van andere muzikanten in het Shaffy Chantant, opgericht in 1964 en dat in 1969 een plek vond in het Shaffy Theater in Felix Meritis. Tal van nu grote namen in de kleinkunstwereld, cabaret, toneel en TV, zijn schatplichtig aan het Shaffy Theater en zijn hun carrière hier begonnen. De Shaffy-vleugel zal daar vaak een rol bij hebben gespeeld.

Challen vleugel
Deze vleugel valt op door zijn forse omvang. De Londense pianobouwer Challen (sinds 1804) stond hierom bekend. De vleugel behoort nu toe aan de Stichting ‘Ramses Shaffy, Fonds voor jonge kunstenaars’ en is in beheer bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam als onderdeel van de collectie Theaterinstituut Nederland (TiN).

Museum Geelvinck – historische piano's
Ruim twee jaar geleden heeft Museum Geelvinck de Sweelinck Collectie onder zijn vleugels genomen. Met ruim 80 historische piano(forte)s is het op dit terrein de belangrijkste collectie in Nederland. Het geeft een goed beeld van de voornamelijk Amsterdamse pianobouw, die zijn bloeitijd had in de late 18e en de 19e eeuw. In samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam wordt deze collectie, die grotendeels al vele jaren in depot staat,  weer voor een breed publiek zichtbaar gemaakt en zullen de historische piano's zoveel mogelijk ook te beluisteren zijn.

Met wekelijkse concerten en een jaarlijks fortepianofestival wordt het behoud van ons muzikaal erfgoed bevorderd. Het museum stimuleert nieuwe generaties musici inspiratie te putten uit onze lange pianotraditie, waartoe ook Ramses Shaffy behoort.

Concerten Naar verwachting zal nog deze zomer de Challen-vleugel van Ramses Shaffy weer te horen zijn.


Meer informatie op: http://www.geelvinck.nl/shaffy-vleugel-in-geelvinck/


Museum Geelvinck Hinlopen Huis
Keizersgracht 633
1017 DS Amsterdam
tel. 020 – 6390747 (kantooruren)
tel. 020 – 7155900 (receptiedesk)

info@geelvinck.nl
http://www.geelvinck.nl/

Open: dagelijks 11.00 – 17.00 uur; dinsdags gesloten, alsmede tussen 23 december en 5 januari

Museumkaart en Stadspas geldig; alsmede diverse kortingskaarten


Deel: ' Shaffy vleugel in Museum Geelvinck '
Lees ook