Royal Dutch Petroleum

31/07/2002

Shell neemt RWE-aandeel over in Duitse joint venture

Toen vorig jaar Shell en RWE hun downstreambelangen (onder andere tankstations en raffinaderijen) in Duitsland samenvoegden in een 50/50 joint venture ('Shell & DEA Oil') werd al afgesproken dat Shell het recht zou krijgen tussen medio 2003 en medio 2004 het RWE-aandeel over te nemen. Inmiddels is besloten deze 'put option' al per 1 juli 2002 uit te oefenen. Hoewel Shell dus inmiddels 100 procent eigenaar is, zal de koopsom per medio 2003 worden overgemaakt.

Shell betaalt voor het RWE-aandeel $1,35 miljard. Hiermee is Shell per medio dit jaar volledig eigenaar geworden van ondermeer een netwerk van 3.200 tankstations in Duitsland alsmede vier raffinaderijen in geheel en twee raffinaderijen in gedeeld eigendom. De raffinaderijen hebben samen een verwerkingscapaciteit van 650.000 vaten ruwe olie per dag. Overigens zal Shell, als gevolg van een beslissing van de Duitse Mededingingsautoriteit, nog een volume van twee miljoen ton omzet in diesel en benzine in de retailsector aan derden moeten verkopen.

De joint venture is in januari 2002 van start gegaan. Shell & DEA Oil omvat raffinage, bevoorrading, distributie, marketing en petrochemische activiteiten plus ondersteunende diensten. De joint venture zou synergie-effecten moeten opleveren van minstens $150 miljoen per jaar. Ondanks moeilijke marktomstandigheden in het eerste halfjaar is goede voortgang gemaakt in de realisatie van deze kostenreductie.

In een toelichting zei Paul Skinner, lid van de Groepsdirectie van de Koninklijke/Shell Groep en CEO van de divisie Olieproducten: 'Het verwerven van 100 procent belang in Shell & DEA Oil is ons oorspronkelijke doel geweest. We werken al binnen het raamwerk van Shell en we zullen doorgaan om de synergie van het samenvoegen van beide bedrijven te realiseren. Duitsland is Europa's grootste markt voor olieproducten en Shell & DEA Oil heeft een heel sterke marktpositie in retail en een hoogkwalitatieve raffinageportefeuille.'

Meer informatie kunt u vinden op de shell.com-site.

Deel: ' Shell neemt RWE-aandeel over in Duitse joint venture '
Lees ook